Начало Борба Братовчеди сътвориха сензация на Азиатския шампионат по борба (ВИДЕО)

Братовчеди сътвориха сензация на Азиатския шампионат по борба (ВИДЕО)

Братовчеди сътвориха сензация на Азиатския шампионат по борба (ВИДЕО)
0

Жоламан и Тинар Шаршенбекови от Киргизстан сензационно спечелиха титлите в своите категории на Азиатския шампионат по борба, който се провежда в Улан Батор, Монголия.

Жоламан (на снимката), който е един от най-големите таланти в леките категории в класическия стил, стигна първо злато при мъжете от подобен форум след два сребърни медала преди това (2018 и 2020 година).

22-годишният борец спечели категория до 60 кг. По пътя към златото настоящият сребърен медалист от последното световно първенство при мъжете, надделя последователно над представителя на домакините Цевеенравдан (8:0), над Фидахмедов от Казахстан (6:1) и на финала – над Мехди Неджад от Иран (4:0).

Тинар Шаршенбеков, братовчед на Жоламан, постигна най-големият си успех в кариерата до момента точно на тазгодишното Азиатско първенство по борба за мъже и жени.

Той стана шампион в по-горната категория – до 63 кг при класиците. По пътя към златото Тинар надделя над трима противници. При всеки един от тях успехът дойде след туш.

В първи кръг той тушира Неерадж от Индия. Последва нов туш – над Бахромов от Узбекистан, а на финала Шаршенбеков беше категоричен и срещу Аинагулов от Казахстан.