Начало Борба Чарати за реванша с Тейлър: Направих хората в Иран щастливи (ВИДЕО)

Чарати за реванша с Тейлър: Направих хората в Иран щастливи (ВИДЕО)

Чарати за реванша с Тейлър: Направих хората в Иран щастливи (ВИДЕО)
0

Хасан Яздани Чарати, един от най-известните борци в света, разкри в емоционално интервю пред Световната федерацията по борба какви мисли, тревоги и чувства е изпитал след тази тежка 2021 година.

Иранският борец има всичко възможно в борбата – олимпийска титла, три световни, две азиатски и… да не продължаваме. Той успя и да се реваншира за загубите от най-големия си съперник на тепиха – Дейвид Тейлър, побеждавайки го във финала на Световното първенство в Осло, Норвегия.

Именно Тейлър победи Чарати във финала на Олимпийските игри в Токио с инфарктното 3:4 точки.

Това беше и трета поредна загуба от този съперник след загубата с туш на финала на Световната купа в родния Иран през 2017 година и поражението с 6:11 точки в полуфинала на Световното в Унгария през 2018 година.

„Беше ми много трудно след загубата в Токио. Благодарения на бог, когато стартирах подготовката за Световното в Осло, получих много кураж от фенове. Позитивната енергия, която получих от тях ми даваше кураж да тренирам целенасочено“, разкрива Чарати в интервю за United World Wrestling.

Световното по борба стартира убедително за Чарати, който се класира за финала след категорични победи над Дюлетбеков от Казахстан с 12:2, над Итън Рамос от Пуерто Рико с 10:0 и над Артур Найфонов от Руски олимпийски комитет с 8:2, осигурявайки си четвърти сблъсък с Дейвид Тейлър.

Чарати повежда с 2:0 точки след края на първата част. Страхотна защита и последвала контра му донасят нови 2 точки, с което персиецът стига до 4:0. Минута преди края Тейлър връща две точки, с което се връща в схватката, но безупречна защита на иранецът, както и нови 2 точки 5 секунди преди края му носят трета световна титла в категория до 86 кг в свободния стил и първи успех над настоящия олимпийски шампион в категорията.

„В Олсо аз не повторих грешките от Олимпийските игри и това беше основната причина за победата“, разкрива големият борец.

Хасан Яздани Чарати е олимпийски шампион в категория до 74 кг в свободния стил от 2016 година и сребърен медалист от Игрите в Токио през 2021 година (до 86 кг). Той е трикратен световен шампион при 86-килограмовите, както и сребърен (до 70 кг) и бронзов (до 86 кг) медалист.

Носител е на три златни медала от Световни купи в три различни категории – до 70 кг, до 74 кг и до 86 кг. Чакати е двукратен азиатски шампион и златен медалист от Азиатските игри през 2018 година.

В професионалната си кариера при мъжете като борец той има 106 победи и само 8 загуби (3 от които срещу Тейвид Тейлър).

Ето и цялото интервю с големият ирански борец:

Снимка: United World Wrestling / Martin Gabor