Начало Борба Едмонд Назарян се класира за полуфиналите на Европейското първенство по борба

Едмонд Назарян се класира за полуфиналите на Европейското първенство по борба

Едмонд Назарян се класира за полуфиналите на Европейското първенство по борба
0

Едмонд Назарян се класира за полуфиналите на Европейското първенство по борба класически стил в румънската столица Букурещ. Научихме от БТА.

Миналогодишният шампион от по-долната категория постигна три победи до момента в категория до 63 кг, а на четвъртфиналите срази и най-сериозния си съперник Лери Абуладзе (Грузия), номер 1 в света от 2023-а, с 3:0. Преди това световният вицешапион постигна две бързи победи – над Иван Лизатович (Хърватия) с 9:0 за 1:04 минута и над беларусина Ярослав Кардаш с 10:0 за 2:04 минути.

За място на финала по-късно днес Назарян ще излезе срещу украинеца Олександър Хрушин, трети на шампионата на Европа през 2022-а. Полуфиналите са от 18:00 часа.

Другите българи днес загубиха, но запазват шансове да продължат битка за бронзовите отличия. Стоян Кубатов записа две победи при дебюта в новата за него категория до 77 кг. Първо той се наложи над чеха Олдрич Варга с 3:1, а след това и над Паулиус Галкинас (Литва) с 9:0 за 2:27 минути. На четвъртфиналите обаче българинът не успя срещу Янус Емре Башар (Турция), трети на Световно и Европейско първенство от 2023-а, като отстъпи с 0:4.

През миналата година Кубатов стана пети на шампионата на планетата в по-долната категория до 72 кг, която е и неолимпийска.

При 87-килограмовите Йоан Димитров направи достойна борба със настоящия световен шампион Али Дженгиз (Турция). Той дори поведе с 3:0, но опитният му съперник успя да обърне резултата и да спечели с 6:3.

При най-леките до 55 кг Стефан Георгиев загуби с туш от молдовеца Артьом Делеану в четвъртфиналите.