Начало Борба Кирил Милов се завръща за Европейското първенство по борба

Кирил Милов се завръща за Европейското първенство по борба

Кирил Милов се завръща за Европейското първенство по борба
0

Кирил Милов се завръща на тепиха за европейското първенство в Белград (12-19 февруари). Европейският шампион и двукратен световен вицешампион получи травма в навечерието на Мондиал 2023 през месец септември и пропусна надпреварата. Сега той е заявен в своята категория до 97 кг на класическия стил, където ще преследва и олимпийска квота в оставащите две квалификации – в Баку през април и в Истанбул през май.

На тепиха на голямо първенство се завръща и европейската шампионка Миглена Селишка (50 кг), която също лекуваше травма. По-рано този месец тя стана първа на първенството на България.

Двукратната европейска шампионка Мими Христова ще излезе в олимпийската категория до 68 кг. Тя спечели шампионата на България, като победи и Юлияна Янева, основната си конкурентка за място в националния отбор. Самата Янева, която е №1 в Европа от 2023-а, ще излезе в по-горната категория до 72 кг.

Бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова (57) и световната и 4-кратна европейска шампионка Биляна Дудова (62) ще преследват отличия в своите категории.

При мъжете в класическия стил Едмонд Назарян, двукратен европейски шампион и втори в света, също качва категория и ще се бори при 63-килограмовите.

При по-тежките ще се борят и Стоян Кубатов, който ще излезе в олимпийската до 77 кг. На световното в Белград през септември той се нареди пети при 72-килограмовите, в която сега ще спори Дейвид Димитров. Титулярът при 77-килограмовите Айк Мнацаканян пък ще излезе в категория до 82 кг.

Дебют за България на голямо първенство ще направи Ален Хубулов в категория до 125 кг на свободния стил. Осетинецът с български паспорт победи основния си конкурент Георги Иванов, еврошампион за кадети, на първенството на страната през януари.

За първи път на континентален шампион за България ще участва и Магомед Рамазанов (86). Натурализираният у нас дагестанец направи отлично впечатление на турнира Гран при в Загреб миналия месец, като безапелационно стана шампион след пет атрактивни победи. И бе обявен за една от най-големите сензации на турнира от Международната федерация.

Неговият брат Рамазан Рамазанов ще се бори при 70-килограмовите.

На тепиха ще излязат още Георги Вангелов (61), пети от олимпийските игри, както и Микяй Наим (65), втори в Европа от 2023-а.

За надпреварата са заявени борци от 26 държави.