Начало Борба Кои нови звезди в борбата изгряха през 2020 година (ВИДЕО)

Кои нови звезди в борбата изгряха през 2020 година (ВИДЕО)

Кои нови звезди в борбата изгряха през 2020 година (ВИДЕО)
0

Годината беше тежка за целия световен спорт заради пандемията от коронавирус. Въпреки това две големи първенства се проведоха в борбата, а именно Европейското първенство за мъже и жени в Рим, Италия и Световната купа, състояла се в Белград, Сърбия. Именно на тези шампионати изгряха нови звезди.

Ето и част от тях:

1. Едмонд Назарян (България)- 18 години, класически стил, европейски шампион за мъже в категория до 55 кг.

Първи, очаквано е най-младият в класацията, а именно Едмонд Назарян. Едва 18-годишен той спечели първата си титла при мъжете и то в дебюта си на голям шампионат. Синът на легендарния Армен Назарян стигна до европейския връх, преодолявайки съперници като Елдениз Азизли (световен шампион от 2018 година) и Виталий Кабалоев от Русия, който не успя да защити европейската си титла благодарение на родния талант. Едмонд нямаше конкуренция и на държавните първенства за мъже като не записа нито една  официална загуба през настоящата година.

Назарян-младши вече качи категорията и се състезава при 60-килограмовите (олимпийска категория).

2. Мортен Торесен (Норвегия) – 23 години, класически стил, европейски шампион за мъже в категория до 67 кг.

Норвегия не се слави с особено големи традиции в спорта борба, но Мортен Торесен може да промени това. 23-годишният борец направи страхотен турнир при първото си появяване на голям турнир при мъжете. Той спечели европейската титла в категория до 67 кг. в класическия стил на шампионата в Рим, провел се през февруари.

По пътя си към върха Торесен отстрани борци от Литва, Турция и Беларус, а на финала ликува с успех и над представител на една от световните сили в този спорт – Русия – Назир Абдулаев, който наскоро спечели злато на Световната купа в Сърбия.

Анастасия Ничита (Молдова) – 21 години, жени, европейска шампионка в категория до 59 кг. и носителка на златен медал при 57-килограмовите от Световната купа в Белград, Сърбия

Ничита спечели първи медали при жените още на 20 годишна вързраст – два бронза – на Европейските игри в Минск и на шампионата на Стария континент при 57-килограмовите. И двата шампионата се проведоха през 2019 година.

През тази година обаче тя качи категорията за Европейското и това се оказа правилен ход. Молдовката спечели титлата, побеждавайки на финала родната състезателка Биляна Дудова, която е трикратната европейска шампионка в три различни категории. Звездата на Ничита заблестя още по-силно след като тя спечели златото и на Световната купа, но при 57-килограмовите.

4. Сюлейман Карадениз (Турция) – 25 години, свободен стил, европейски шампион за мъже в категория до 92 кг., бронзова медалист в категория до 97 кг. от Световната купа в Белград, Сърбия

Турция винаги се е славела със силни борци в по-големите категории. Тази година изгря звездата на 25-годишния Сюлейман Карадениз. Той спечели безапелационно европейската титла при 92-килограмовите като по пътя си записа 3 туша, а на финала не даде и точка на съперник от Швейцария.

Добрата му игра продължи и в края на годината – на Световната купа. Там, но при 97-килограмовите, Карадениз спечели бронз, а единствената му загуба бе от може би най-добрия борец в света в момента – Абдулрашид Садулаев (олимпийски, четирикратен световен и четирикратен европейски шампион).

5. Семьон Новиков (Украйна) – 23 години, класически стил, европейски шампион за мъже в категория до 87 кг., бронзов медалист от Световната купа по борба в категория до 87 кг. 

Украинецът, който е двукратен световен шампион за младежи до 23 години от последните два шампионата на планетата, направи страхотен дебют на Европейското първенство за мъже през февруари. Тогава той надделя над четирима борци, за да вдигне първа титла при мъжете.

На Световната купа в Белград, Новиков стигна до бронз, като единствената загуба, която допусна беше от олимпийския шампион Давид Чакветадзе от Русия.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.