Начало Борба Легендата на родната борба Георги Мърков на 73!

Легендата на родната борба Георги Мърков на 73!

Легендата на родната борба Георги Мърков на 73!
0

Една от легендите на българската борба – Георги Мърков, днес отбелязва своя 73-ти рожден ден.

Роден през 1946 г. в пазарджишкото село Горно Вършилово. Мърков е покорил всички титли в борбата. Той е олимпийски, световен и европейски шампион по класическа борба. Печели златото на Летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972 година. През 2009 г. е удостоен с орден „Стара планина“ I степен „за изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта“.

Георги Мърков ще бъде запомнен и с една емблематична история от Европейското първенство по борба в шведския град Йонкьопинг през 1984 г. Тогавана тепиха нахлува млад мъж с букет цветя, зад които обаче държи карабина. Оказва се, че е терорист, чийто цел е да атакува спортното събитие, за да привлече вниманието към каузата си. В залата настава паника. Мъжът минава в непосредствена близост до тогавашния треньор на българския национален отбор по борба – Георги Мърков.

Първоначално българинът е с гръб към терориста, но веднага щом го зърва – скача и за секунди успява да отнеме карабината. Нападателят обаче вади пистолет, който насочва срещу Мърков. Докато двама стоят един срещу друг, прелита бутилка, която успява да отвлече вниманието на терориста и при намесата на още няколко състезатели по борба, той е обезоражен. Заради смелата си постъпка той е награден от ЮНЕСКО, а Световната федерация по борба му връчва 2500 долара. Подвигът на Мърков обаче не е тиражиран в България и местните социалистически медии спестяват тази информация на читателите и зрителите си. Причината е, че след инцидента става ясно, че атентаторът е руснак.

Интересна история около спортната и житейска биография на Георги Мърков е и друг терористичен момент. През 1972 година на Олимпийските игри в Мюнхен, които остава в историята с кървавата баня и убийството на 11 израелски спортисти от палестински терористи от паравоенната организация „Черният септември“, той е трябвало да играе срещу една от жертвите. Въпреки тежкият момент, Мърков намира сили и печели златния медал.

Екипът на Boec.BG му пожелава дълголетие и още много щастливи мигове!

 

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.