Начало Борба Легендата за Ейбрахам Линкълн: Бил е страховит борец с 300 победи

Легендата за Ейбрахам Линкълн: Бил е страховит борец с 300 победи

Легендата за Ейбрахам Линкълн: Бил е страховит борец с 300 победи
0

Ейбрахам Линкълн е шестнадесетият президент на САЩ. Известен е като Честния Ейб, Ковача на огради или Великия освободител, но малцина знаят за страхотните му борчески умения.

Кариерата му в уличните борби се осланя главно на легенди, но е факт, че през 1992-а година е приет в американската Зала на славата по борба.

Физиката му е отлична – с ръст от 193 сантиметра още като тийнейджър и масивна мускулна маса, Ейб рядко е губел схватка. Говори се, че е постигнал над 300 победи и едва 1 поражение за 12 години в спорта.

Такава е и информацията от Залата на славата.

Особено подробно в летипосите е описана една история на Линкълн.

Годината е 1830, когато се мести в Ню Салем, Илинойс. Още с първите си крачки е посрещнат от местната банда на Клари Гроув, която веднага влиза във физическа саморазправа с 22-годишния младеж.

По това време Ейб не пие. Обича да чете книги и е много любознателен, което е в контраст с атлетизма му и безпощадието в борбата.

Съвсем скоро Линкълн се съгласява на схватка с най-силния боец в града – Джак Армстронг.

Двамата определят правилата и метода на победа – вместо туш той ще бъде хвърляне.

Колаж: YouTube

Събрала се тълпа, дори се приемали залози. Тогавашният шеф на бъдещия президент сложил 10 долара за негова победа, което в наши дни се равнява на 300 щатски долара.

Тук вече версиите се разминават.

Според първата Ейб Линкълн е започнал да души грамадния Армстронг, вдигнал го във въздуха и го забил като пирон, след което останалите биячи се разбягали, а публиката се струпала да го поздравява за храбростта.

Колаж: Twitter

Според други Линкълн започнал да взима надмощие и останалите от бандата му се нахвърлили, а Ейб им казал, че е съгласен да се бие с всеки един от тях, но последователно, а не наведнъж.

В този момент лидерът им Джак Армстронг признал 22-годишния си съперник за огромен смелчага и впоследствие двамата станали много добри приятели.

Тази версия звучи по-скоро като от холивудски филм, но е подкрепена от факта, че години след това лично Ейбрахам Линкълн подписва амнистията на сина на Армстронг, който сериозно е загазил в съда.

Години по-късно всички са на мнението, че именно кариерата на Линкълн в борбата и непримиримостта му като спортист го правят един от най-успешните президенти на САЩ.

За жалост статистиката от борческите му години се губи в аналите на историята, като точни данни за успехите му никой не може да каже в наши дни.

Говори се, че след една от победите си пред целия град крещи екзалтирано:

„Готов съм да се изправя срещу всеки, който иска да идва насам и да се хващаме за рогата!“.

Директорът на американската Зала на славата – Боб Делингер, твърди:

„За 12 години той е имал само 1 загуба. Несъмнено е най-добрият борец от всички президенти на САЩ. Бил е голям спорстмен и след това лидерските му качества излизат наяве за цялата нация.“

Дали е имал наистина 300 победи… едва ли някога ще разберем.

Историята обаче ще помни Честния Ейб като страхотен спортист, който впоследствие се превръща в голям държавник.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.