Начало Борба Международната федерация по борба допуска руснаци и беларуси до участие в международни турнири

Международната федерация по борба допуска руснаци и беларуси до участие в международни турнири

Международната федерация по борба допуска руснаци и беларуси до участие в международни турнири
0

Световната федерация по борба (UWW) ще допуска спортисти от Русия и Беларус до участие на международни състезания. Решението бе взето след заседание на ръководството във вторник вечер, съобщават от централата.

Въпреки че от UWW подчертават, че следват наредбите на Международния олимпийски комитет (МОК), организацията не споменава кога решението ще влезе в сила. Това най-вероятно ще се случи след европейското първенство в Загреб, което започва едва след 11 дни и ще има българи в почти всички категории. Следващият голям турнир е световният шампионат през есента в Белград, който ще бъде първа квалификация за Олимпиадата в Париж.

„UWW цели постигане на мир и братство посредством спорт и продължава да бъде солидарна с хората в Украйна. UWW подкрепя хората в страната толкова силно, колкото и в началото на войната“, пишат от организацията.

„Решението за допускане на спортисти от Русия и Беларус бе взето съгласно условията за участие на МОК.

„Относно възрастовите групи за мъже и жени, UWW ще създаде независима комисия, която ще следи изпълняването на тези условия. Критериите и членовете на комисията ще бъдат избрани и обявени в следващите седмици“.

Президентът на UWW Ненад Лалович казва, че организацията цели постигане на мир посредством спорт.

„Спортът винаги е бил средство за сближаване на хората. Борбата има уникалната възможност да обединява хора от различни култури и има потенциал за изграждане на мир и толерантност между различни общества, държави и региони“, казва той, цитиран от UWW. 

тагове: