Начало Борба На този ден: първата борба на Дан Колов в България

На този ден: първата борба на Дан Колов в България

На този ден: първата борба на Дан Колов в България
0

На този ден през 1935г. се провежда първото събитие по професионална борба или по-известно у нас като кеч. Негов организатор и главен участник е великият българин Дан Колов. Той и неговият приятел, също кечист, Хари Стоев се завръщат по-рано същата година и последвалите мачове с тяхно участие бележат небивал успех като събират най-многобройната публика в историята на спорта Европа дотогава.

Докато се състезава в САЩ почти никой в родината му не знае за него. Америка просто е прекалено далеч и информацията за успехите му не достига до България. Нещата се променят през 1933г., когато той започва да се бори във Франция. Там бързо се превръща в любимец на феновете, а пресата у дома започва все повече да отделя внимание на прославения ни спортист. До годината на пристигането му обратно в родината, той е със статут на суперзвезда сред сънародниците ни.

Това оправдава и многохилядната тълпа, която го очаква на гарата в София. Навалицата изпада в екстаз щом виждат легендата на живо. Полицаите охряняващи мероприятието не успяват да удържат натиска на хората и Колов се оказва понесен на ръце от множеството, под възторженото „УРА“. Още тогава той обещава, че скоро ще видим борбите му и на родния ринг.

Източник: ProWrestlingBulgaria.blogspot.com

Той държи на думата си и малко след кратката си ваканция, е обявен и мачът. Колов ще се изправи срещу американеца Чарли Сантен на 20-и юни, а мястото ще е стадион Юнак. Събитието се организира от самите Колов и Хари Стоев. Интересът естествено е огромен и трибуните са разпродадени набързо в деня на мача. Дори някои от желаещите са отпратени. Стадионът събира 20 000 души и до този момент това е най-многобройната кеч публика в Европа.

Преди главните мачове на Хари Стоев и Дан Колов се изиграват няколко аматьорски борби. Стоев побеждава своя съперник също американец и така идва момента, който всички очакват толкова дълго.

Пръв на ринга излиза Сантен. Малко след това от специално подготвен високоговорител, стадионът се оглася от химна на царска България „Шуми Марица“. Дан Колов отново полита нагоре, колкото успяват да го вдигнат ръцете на екзалтираните му фенове и така стига до ринга. Срещата му продължава малко над 20 минути като е предвидена за два манша, но след първия туш на българина, Сантен контузва ръката си и отказва да продължи срещата.

Източник: ProWrestlingBulgaria.blogspot.com

Организаторите на събитието доказват любовта си към родината като даряват по-голяма част от събраните средства за да подпомогнат финансово студенти и за закупуването на първия пощенски самолет в България.

Това ще бъде първото събитие по рода си и благодарение на двамата борци Колов и Стоев, спортът ще се популяризира на родна почва. А мачовете им ще се посещават от все по-многобройни тълпи като всеки следващ подобрява рекорда за посещаемост от 1935г.