Носител на пояса „Дан Колов“ прекрати кариерата си | Boec.BG - онлайн медия за бойни спортове
Начало Борба Носител на пояса „Дан Колов“ прекрати кариерата си
0

Носител на пояса „Дан Колов“ прекрати кариерата си

Носител на пояса „Дан Колов“ прекрати кариерата си
0

В неделния ден на 12 юни един от най-титулуваните казанлъшки борци Божидар Бояджиев сложи край на своята състезателна кариера. След края на победната си среща за третото място на Държавното лично-отборно първенство срещу Мариян Тодоров от НСА – София,  Божидар събу своите кецове/борцовки/ и ги сложи в средата на тепиха под бурните аплодисменти на присъстващите в залата.

Роден е на 30 април 1978 година.На 6 годишна възраст влиза за първи път в залата за борба, воден от  неговия баща Христомир Бояджиев, който също е борец и сегашен треньор в клуб Казанлък.

През 1996 година печели Европейското първенство за юноши, две години по-късно печели и бронзов медал от шампионата на стария континент и става трети на Световното първенство за юноши. През 2005 година той печели и пояса на „Дан Колов“ – най-престижната награда от най-силния български турнир по свободна борба.

Шампионските му титли в страната са трудно изброими, като рядко срещу него е възможно да се изправи човек, който да го победи в тежката категория до 125 килограма. В своята биография има и няколко Европейски шампионски титли от първенство за полицаи.

Своята кариера започва в Казанлък, след което се бори за клубовете:  „Тракиец“ /Пловдив/, „Левски“ /София/ и за последно в „Руен“, с чието трико прекрати и своята кариера.

Божидар участва в две издания на Летните олимпийски игри: Пекин и Атина.

Дори и на 38 години Бояджиев може просто да се съблече, без да тренира и да спечели най-малко медал от първенствата, и това той го доказа за пореден път в Пловдив.. Известен е и със своите участия в народните борби, като навсякъде където се появи организаторите го награждаваха с традиционните за тези състезания: агнета и телета.

През 1996-та година Божидар бе избран за Спортист №1 на Казанлък в традиционната анкета на Община Казанлък.

Божидар има двама сина близнаци: Ивайло и Божидар.

ИЗТОЧНИК: kazanlak.com

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.