Начало Борба Почина легендата в борбата Руси Петров

Почина легендата в борбата Руси Петров

Почина легендата в борбата Руси Петров
0

Един от легендарните борци на България, заслужил майстор на спорта и почетен гражданин на Бургас – Руси Петров, почина на 79 години. По повод тъжната вест кметът Димитър Николов изказа съболезнования към неговите близки и приятели. В съболезнователните думи Николов посочва, че Руси Петров е едно голямо име както в спорта, така и в летописа на Бургас. Със своите успехи на тепиха той е прославил града, а под негово ръководство се формирали много големи състезатели по борба, които на свой ред са донесли спортна слава на Бургас и страната.

Руси Петров Петров е роден на 16 април 1944 г. в село Крушевец. Бил е старши треньор на юношите по свободна борба на Черноморец Бургас, а след това и на мъжете от 1976 г. до 1980 г. Печели отборно 3 пъти шампионата по свободна борба на България като старши треньор на мъжете с отбора Черноморец Бургас през 1977, 1978 и 1979 година.

Като треньор по свободна борба под ръководството му израстват редица световноизвестни борци – Стефан Иванов, Петър Иванов, Румен Йорданов, Иван Гинов, Христо Калпакчиев, Христо Делчев, Димитър Павлов, Стефан Ставрев, Стойчо Петков, Иван Стоянов и други.

По време на Олимпиадата в Москва 1980 е помощник – треньор на националния отбор по свободна борба на България.

След Олимпиадата в Москва 80 напуска официално борбата.

Руси Петров притежава званията „Заслужил майстор на спорта“, „Почетен гражданин на Община Бургас“ от 2007 г. и „Почетен гражданин на Община Созопол“ от 2020 г.