Начало Борба Рекорден брой състезатели участваха на турнира по борба „Неврокоп“ в Гоце Делчев

Рекорден брой състезатели участваха на турнира по борба „Неврокоп“ в Гоце Делчев

Рекорден брой състезатели участваха на турнира по борба „Неврокоп“ в Гоце Делчев
0

Рекорден брой състезатели се включиха във второто издание на турнир по свободна борба за купа „Неврокоп“ в Гоце Делчев. В надпреварата участие взеха 281 деца от девет държави. Миналата година те бяха 270 от пет държави, съобщават от БФ Борба.

За призовите места спориха отбори от Турция, Белгия, Украйна, Латвия, от Молдова имаше четири тима, както и от Гърция и Република Северна Македония, а България бе представена с 27 клуба.

Турнирът беше открит от президента на БФ Борба Христо Маринов.

Схватките изгледаха още бронзовите олимпийски медалисти Кирил Терзиев и Радослав Великов, който беше и един от организаторите, олимпийският шампион Валентин Райчев, кметът на града Владимир Москов, както и Димитър Касов, председател на клуба домакин от Пирин 2021.

Наградите за най-технични състезатели получиха Цвети Касова (32 кг), Симеон Великов (32 кг) и Симеон Желев (59), и тримата от Пирин 2021, а за най-резултатен – Николай Илиев (68 кг, Пирин 2021), Атанас Костадинов (38 кг, Беласица  2021 Петрич), както и молдовецът Маткас Лаурентиу (30 кг).

Когато има конкуренция, нещата вървят нагоре. Няма достатъчно турнири, не само на деца, но и на юноши и мъже. С три турнира няма как да покоряваме света. Преди имаше много голяма конкуренция в България, сега не. Сега националният отбор е не повече от 20 души с юношите. Ако няма конкуренция, няма как да има резултати. Трябва да има яки битки! Който оцелее!“,  коментира и Радослав Великов.

Щастлив съм, че съм част от този празник, и че виждам толкова млади таланти на България. Има печелещи и губещи на тепиха, но важното е, че се обиграват, и когато дойдат по-големите състезания, вече ще са претръпнали. Темата за създаване на шампиони е много обширна. Първо, държавата трябва да си стъпи на мястото и да си създаде приоритети за това кои олимпийски спортове са им важни„, допълни Иво Ангелов, световен и европейски шампион.

тагове: