Начало Борба Русия се сбогува със създателя на Сайтиев и Яригин

Русия се сбогува със създателя на Сайтиев и Яригин

Русия се сбогува със създателя на Сайтиев и Яригин
0

Днес Русия ще си каже последно „Сбогом“ с един от най-големите треньори по свободна борба – Дмитрий Георгиевич Миндиашвили. 88-годишният специалист почина на 24 май, а днес ще бъде погребан в родния Красноярск, съобщи информационната агенция „ТАСС“.

Миндиашвили открива за спорта и създава звезди от ранга на Бувайсар Сайтиев (трикратен олимпийски и шесткратен световен шампион), както и Иван Яригин (двукратен олимпийски, световен и трикратен европейски шампион).

Вликият руски треньор по борба е герой на труда на Руската федерация, а също така носи отличието –  „Треньор номер 1 за 20 век на Русия“.

Миндиашвили, който бе избран за Треньор на необятната страна за 20-и век, започва да тренира борци през 1958 година. Работи в Красноярск повече от половин век и е първият майстор на спорта от този край.

През 1973 година по негова идея е създадена първата школа за висшо спортно майсторство отвъд Урал. Двайсет години по-късно тя е кръстена на негово име, а през 2009 година се трансформира в Академия по борба “Миндиашвили”.

Заслужил треньор на СССР, Русия и Грузия, награден е с два златни ордена на международната федерация по борба (ФИЛА).

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".