Начало Борба Русия се сбогува със създателя на Сайтиев и Яригин

Русия се сбогува със създателя на Сайтиев и Яригин

Русия се сбогува със създателя на Сайтиев и Яригин
0

Днес Русия ще си каже последно „Сбогом“ с един от най-големите треньори по свободна борба – Дмитрий Георгиевич Миндиашвили. 88-годишният специалист почина на 24 май, а днес ще бъде погребан в родния Красноярск, съобщи информационната агенция „ТАСС“.

Миндиашвили открива за спорта и създава звезди от ранга на Бувайсар Сайтиев (трикратен олимпийски и шесткратен световен шампион), както и Иван Яригин (двукратен олимпийски, световен и трикратен европейски шампион).

Вликият руски треньор по борба е герой на труда на Руската федерация, а също така носи отличието –  „Треньор номер 1 за 20 век на Русия“.

Миндиашвили, който бе избран за Треньор на необятната страна за 20-и век, започва да тренира борци през 1958 година. Работи в Красноярск повече от половин век и е първият майстор на спорта от този край.

През 1973 година по негова идея е създадена първата школа за висшо спортно майсторство отвъд Урал. Двайсет години по-късно тя е кръстена на негово име, а през 2009 година се трансформира в Академия по борба “Миндиашвили”.

Заслужил треньор на СССР, Русия и Грузия, награден е с два златни ордена на международната федерация по борба (ФИЛА).