Начало Борба Садулаев и Русия тренират с Азербайджан за Игрите в Токио (СНИМКИ)

Садулаев и Русия тренират с Азербайджан за Игрите в Токио (СНИМКИ)

Садулаев и Русия тренират с Азербайджан за Игрите в Токио (СНИМКИ)
0

Националният отбор на Русия в свободния стил, част от който е и „машината за победи“ – Абдулрашид Садулаев, се подготвя за Олимпийските игри в Токио със силния тим на Азербайджан. Подготовката на двата отбора за най-големия спортен форум на планената се провежда в залата на спортната школа на „Аварския танк“, намираща се в Махачкала, Дагестан. Новината съобщи в социланите мрежи именно четирикратния световен шампион.

„Съвместна тренировка с нашите братя олимпийци от азербайджанския национален отбор. Успешна подготовка…“, написа Садулаев в профила си в Instagram, добавяйки снимки от тренировките. На една от тях 25-годишният борец позира с Хаджи Алиев, който е трикратен световен шампион в категория до 61 кг. и бронзов медалист от Олимпийските игри в Рио де Жанейро, Бразилия – при 57-килограмовите.

Русия има пълен състав от 6 борци от 6 възможни категории в свободния стил, които добиха право на участие на най-големия спорен форум на планетата. Азербайджан, от своя страна, ще имат трима свободняци в Токио.

Абдулрашид Садулаев има осигурена олимпийска квота, след като спечели титлата в категория до 97 кг. в свободния стил на Световното по борба, провело се в Казахстан през 2019 година още при първата олимпийска квалификация.

„Аварския танк“ приключи 2020 година с титла на Световната купа по борба, която се проведе в Белград, Сърбия. Преди това, дагестанският борец доминира при 97-килограмовите в свободния стил, печелейки четвърта титлa от шампионата на Стария континент (2014 г., 2018 г., 2019 г., 2020 г.), а през септември беше безапелационен и на държавното първенство по борба на Русия.

През новия сезон – 2021 година той е насочил усилията си в подготовката за Игрите и не е участвал на нито един официален турнир, пропускайки и Европейското първенство, състояло се през април в Полша. В неговата категория за шампионата на Стария континент Русия изпрати Алихан Жабраилов, който донесе евротитлата в най-голямата по площ страна в света, но сис сигурност, ако няма контузия, Садулаев ще защитава руската чест на Игрите в Токио.

25-годишният борец е настоящ олимпийски шампион (2016г.) в категория до 86 кг. Той има общо четири световни титли (2014г. , 2015г., 2018г.и 2019 г.). „Аварския танк“ спечели и на два пъти Европейските игри (2015г. и 2019 г.).

Балансът му от победи и загуби на тепиха е впечатляващ. Садулаев има 131 успеха срещу само 2 поражения (Кайл Снайдер (САЩ) и Гамзат Османов (Азербайджан)) в своята кариера.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".