Начало Борба Садулаев взе отношение за размириците в Казахстан (СНИМКА)

Садулаев взе отношение за размириците в Казахстан (СНИМКА)

Садулаев взе отношение за размириците в Казахстан (СНИМКА)
0

Абдулрашид Садулаев, който е настоящ олимпийски и световен шампион по свободна борба в категория до 97 кг, сподели мнението си за протестите в Казахстан.

Дагестанецът го направи с пост в социалните мрежи, с който изказва подкрепа към народа на най-голямата държава в Централна Азия.

„Нека Всевишният спаси нашия братски народ на Казахстан от всички лоши неща. Бъдете разумни, грижете се за себе си и близките си“, написа „Аварския танк“ в профила си в Instagram.

Припомняме, че най-голямата държава в Централна Азия бе обхваната от мащабни протести, които започнаха заради покачването на цените на газа, преди да отстъпят място на антиправителствени бунтове.

От ООН и НАТО призовават за спазване на правата на човека в Казахстан след изявлението на президента Касим-Жомарт Токаев, че най-големият град в страната – Алмати, е бил атакуван на вълни от 20 000 терористи, с които няма да се водят преговори, а ще бъдат унищожени.

В страната дори беше въведено двуседмично извънредно положение.

Съединените щати, както и редица европейски държави апелират всички страни да се въздържат от насилие.

Напрежението в Казахстан ескалира през последните дни. Силите за сигурност са застреляли протестиращи срещу правителството в главния град Алмати. Загинали са 12 полицаи, а повече от 350 са ранени. Над 2000 души са задържани след опит да превземат полицейските управления.