Начало Борба Стадник спечели девето европейско злато и остави Азербайджан на върха, България се изкачи на пето място

Стадник спечели девето европейско злато и остави Азербайджан на върха, България се изкачи на пето място

Стадник спечели девето европейско злато и остави Азербайджан на върха, България се изкачи на пето място
0

Мария Стадник от Азербайджан спечели деветата си европейска титла по борба, след като надделя над Оксана Ливач от Украйна с 9:4 във финалната схватка в категория до 50 кг от шампионата в Загреб, Хърватия. В ъгъла на златната медалистка по традиция бе нейният личен треньор и легенда на българската борба Симеон Щерев.

Бронзовите медали в тази категория останаха за туркинята Евин Демирхан и италианката Емануела Люци. Последната спечели без борба след контузията на българката Миглена Селишка.

С тази титла Стадник, която е и двукратна световна шампионка, върна страната си еднолично на върха в класирането по медали на европейското първенство в Загреб. По-късно Турция изравни Азербайджан на първото място с по три златни отличия. Следва Армения с две, а България се изкачи на пето място с триумфа на Юлияна Янева.

България завърши на шесто място в свободния стил на Европейското по борба

Андреа Ана спечели първия медал за Румъния и той бе златен в категория до 55 кг. На финала тя победи унгарката Ерика Богнар с 8:0, а бронзовите отличия останаха за французойката Татяна Дебиен и полякинята Катарина Кравчик.

В следващата категория, до 59 кг, победителка без борба стана молдовката Анастасия Ничита заради контузия на украинката Юлия Ткач. Третите места заеха германката Сандра Парушевски и норвежката Отели Анете Хьойе.

Юлияна Янева завоюва първо злато за България в Загреб

В следващата категория Юлияна Янева спечели първото злато за България, побеждавайки на финала украинката Алла Белинска, припомня БТА. Това бе първо злато, но общо четвърти медал за българите на европейския шампионат, на който предстоят последните финали в женската категория, сред които тези на Мими Христова, Биляна Дудова и Евелина Николова. В обедната сесия започват и схватките класически стил.

Бронзовите медали на 68 кг спечелиха туркинята Несрин Баш и французойката Кумба Ларок.

Двукратната световна шампионка Ясемин Адар надви австрийката Мартина Кюнц на финала на 76 кг и спечели шесто поредно злато на европейски първенства. С нейния медал турските национали вече имат общо девет отличия от всички видове, като по този показател те са най-успешният отбор на европейското първенство.

Бронзови медали в тежката категория взеха Каталина Аченте от Румъния и Синтия Вескан от Франция.

тагове: