Начало Борба Тайбе е сред най-доминантните шампионки в Европа (СТАТИСТИКА+ВИДЕО)

Тайбе е сред най-доминантните шампионки в Европа (СТАТИСТИКА+ВИДЕО)

Тайбе е сред най-доминантните шампионки в Европа (СТАТИСТИКА+ВИДЕО)
0

Тайбе Юсеин се качи за пореден път на върха на европейската борба. Състезателката, родена в село Мъдрево през 1991 година, беше безкомпромисна на тепиха при 62-килограмовите в унгарската столица Будапеща.

Това й донесе 15-и медал от големи първенства (1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови отличия от Световно; 3 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медал от Европейско и бронз от Олимпийските игри в Токио).

Интересното е, че унгарската столица Будапеща се оказва щастливо място за нея. Именно там Юсеин стигна до първата си и за момента единствена световна титла през 2018 година, а точно сега и точно там тя завоюва най-категоричната си европейска такава в богатата си на успехи спортна кариера!

Впечатляващ е начинът, по който Юсеин стигна до третото си европейско злато при жените!

30-годишната българка доминира и в трите си схватки на шампионата на Стария континент и то без даде и точка на своите опонентки.

А ето и как Тайбе Юсеин стигна до феноменалния успех в категория до 62 кг!

Състезателката на Петър Касабов стартира директно от 1/4-финалната фаза в категория до 62 кг с категоричен успех с 9:0 точки над Ягмур Чакмак от Турция.

В полуфиналите Юсеин разби Наталия Кубати от Полша с 10:0 точки (технически туш) за едва 43 секунди!

Финалната схватка противопостави световната шампионка за жени от 2018 година – Юсеин срещу номер 1 в света за същата година и категория но при 23-годишните – Луиза Ниемеш от Германия.

Нов успех със 7:0 точки за българката състезателка оформи феноменалното 26:0 точки в едва три схватки и заслужен златен медал в категорията!

Само една друга боркиня на първенството може да се похвали с подобно постижение (без допусната точка)! Това е украинката Татяна Рижко.

Тя спечели златото в категория до 72 кг като по пътя си прегази 3 опонентки. В първата фаза, Рижко разби българката, представяща Азербайджан – Елис Манолова със 7:0 точки. След това надделя и над Виктория Весо от Естония с туш (при резултат 6:0), а в полуфиналите победи с туш втора българка – София Георгиева (при резултат 4:0). Финалът се оказа повторение на първата хватка в категорията или Рижко – Манолова. До успех с нов туш (при резултат 4:0) стигна украинката.

Категорична титла спечели и Ирина Рингачи от Молдова при 68-килограмовите.

Световната и вече двукратна еврошампионка продължи доминацията си, която стартира през 2021 година. 20-годишната състезателка стартира с туш (12:0) над Алла Белинска от Украйна.

След това тя тушира, но при резултат 13:9 точки, Адела Ханзлицкова от Чехия, а на финала беше безкомпромисна срещу Полин Лекарпентие от Франция – успех с 10:0 точки!

Снимки: БФ Борба, Start-Photo.bg