Начало Борба Извънредно! Ще има преборване между Тайбе и Биляна

Извънредно! Ще има преборване между Тайбе и Биляна

Извънредно! Ще има преборване между Тайбе и Биляна
0

Биляна Дудова и Тайбе Юсеин все пак ще излезнат една срещу друга да решат спора коя ще участва на Европейското първенство по борба, което започва в понеделник.

На извънредно заседание на Управителния съвет на Българска федерация по борба беше решено да има ново преборване между Тайбе Юсеин и Биляна Дудова за определяне на представителката ни в категория до 62 кг за участие на европейското първенство в Будапеща, което стартира в понеделник – 28 март.

Преборването ще бъде утре, 27 март, в Благоевград, тренировъчна зала. Толеранс 1 кг.
Меренето е от 8:00 часа в хотел „Монте Кристо”.

Началото на схватката е 10:30 часа.

Днешното решение беше взето с гласовете на 7 члена от Управителния съвет – председателя на федерацията Христо Маринов, генералния секретар Валентин Райчев, Александър Томов, Иван Мирославов, Данаил Ганчев – пълномощник, Вангел Вангелов и Николай Гергов.

Протокола от извънредното заседание може да видите ТУК.

През 2022 година Биляна Дудова смени категорията и вече се състезава при 62-килограмовите. Тя е и олимпийска категория. Именно там е и другата ни най-именита състезателка по борба – Тайбе Юсеин. Двете се изправиха една срещу друга още в началото на сезона – на държавното първенство, където в полуфиналите до успех с 2:1 точки стигна Тайбе, след което Юсеин вдигна и титлата. На последвалия турнир „Дан Колов – Никола Петров“, Дудова си върна за загубата, печелейки с 8:2 точки на финала, с което ликува и със златото от надпреварата.

Припомняме, че на 23 март настоящата световна и европейска шампионка по борба в категория до 59 кг – Биляна Дудова и нейният треньор Георги Калчев обявиха, че няма да участват на предстоящото Европейско първенство по борба в Будапеща. В публикация във Facebook Калчев съобщи, че БФ Борба не е допуснала Биляна до участие на шампионата на стария континент. Дудова и Калчев обвиниха Българската федерация по борба и главният селекционер на дамския състав Петър Касабов в тенденциозно отношение.

Последва реакция от страна на Петър Касабов, който обяви, че са спазени критериите за определяне на националния отбор.

Реакция имаше и от Българска федерация по борба.

В крайна сметка се стигна и до среща на Биляна Дудова със спортния ни министър Радостин Василев след покана от негова страна.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".