Начало Борба Тайбе Юсеин и още три родни еврошампионки стартират на турнир в Турция

Тайбе Юсеин и още три родни еврошампионки стартират на турнир в Турция

Тайбе Юсеин и още три родни еврошампионки стартират на турнир в Турция
0

България ще участва с 10 борци на започващия в петък силен международен турнир по борба „Яшар Догу“, който ще се проведе в Истанбул. Надпреварата е за два стила – жени и свободен стил при мъжете.

Петър Касабов, който е треньор на жените, заедно с помощниците си Стоян Петков и Георги Калчев водят в турския мегаполис 6 състезателки.

В състава са четирите състезателки, които спечелиха олимпийски квоти за Игрите в Токио – Тайбе Юсеин (до 62 кг), Мими Христова (до 68 кг), Евелина Николова (до 57 кг) и Миглена Селишка (до 50 кг).

Турнирът в Истанбул ще бъде втори за Тайбе Юсеин след лечение на травма. В началото на месеца световната и двукратна европейска шампионка се върна с медал на тепиха, като спечели бронз на турнира в Полша.

В състава е и четирикратната евопейска номер 1- Биляна Дудова. 23-годишната състезателка има титли на Стария континент в три различни категории. На турнира в Турция Дудова ще спори при 57-килограмовите, в която е и основната и конкурентка у нас – Евелина Николова.

В категория до 68 кг. в Истанбул ще стартира и София Георгиева, която е бронзова медалистика от Европейските игри, състояли се през 2019 година.

В свободния стил старши треньорът Валентин Ангелов и помощника му Йордан Денев ще разчитат на четирима състезатели.

На тепиха ще излязат Георги Вангелов, спечелил олимпийска квота в категория до 61 кг. Носителят на златния пояс  „Дан Колов“ за тази година – Микяй Наим ще се бори при 57-килограмовите.

В южната ни съседка ще старират още младите Октай Хасан (до 79 кг) и Евелин Русев (до 86 кг).

Турнирът „Яшар Догу“ в Истанбул ще се проведе от 25 до 27 юни.

Наш съдия в надпреварата ще бъде Васви Сахатчиев.