Начало Борба Тайбе Юсеин и още три родни еврошампионки стартират на турнир в Турция

Тайбе Юсеин и още три родни еврошампионки стартират на турнир в Турция

Тайбе Юсеин и още три родни еврошампионки стартират на турнир в Турция
0

България ще участва с 10 борци на започващия в петък силен международен турнир по борба „Яшар Догу“, който ще се проведе в Истанбул. Надпреварата е за два стила – жени и свободен стил при мъжете.

Петър Касабов, който е треньор на жените, заедно с помощниците си Стоян Петков и Георги Калчев водят в турския мегаполис 6 състезателки.

В състава са четирите състезателки, които спечелиха олимпийски квоти за Игрите в Токио – Тайбе Юсеин (до 62 кг), Мими Христова (до 68 кг), Евелина Николова (до 57 кг) и Миглена Селишка (до 50 кг).

Турнирът в Истанбул ще бъде втори за Тайбе Юсеин след лечение на травма. В началото на месеца световната и двукратна европейска шампионка се върна с медал на тепиха, като спечели бронз на турнира в Полша.

В състава е и четирикратната евопейска номер 1- Биляна Дудова. 23-годишната състезателка има титли на Стария континент в три различни категории. На турнира в Турция Дудова ще спори при 57-килограмовите, в която е и основната и конкурентка у нас – Евелина Николова.

В категория до 68 кг. в Истанбул ще стартира и София Георгиева, която е бронзова медалистика от Европейските игри, състояли се през 2019 година.

В свободния стил старши треньорът Валентин Ангелов и помощника му Йордан Денев ще разчитат на четирима състезатели.

На тепиха ще излязат Георги Вангелов, спечелил олимпийска квота в категория до 61 кг. Носителят на златния пояс  „Дан Колов“ за тази година – Микяй Наим ще се бори при 57-килограмовите.

В южната ни съседка ще старират още младите Октай Хасан (до 79 кг) и Евелин Русев (до 86 кг).

Турнирът „Яшар Догу“ в Истанбул ще се проведе от 25 до 27 юни.

Наш съдия в надпреварата ще бъде Васви Сахатчиев.

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".