Начало Борба Националките по борба вече се подготвят на Белмекен (СНИМКИ)

Националките по борба вече се подготвят на Белмекен (СНИМКИ)

Националките по борба вече се подготвят на Белмекен (СНИМКИ)
0

Част от националния отбор по борба за жени стартира тренировъчен лагер на високопланинската спортна база Белмекен.

Селекционерът Петър Касабов и неговият помощник – Стоян Петков подговят състава за напрегната откъм състезания година.

От снимки, качени в социалните мрежи, от един от най-добрите спортни доктори – Стефан Стругаров, става ясно, че в тима се е завърнала Тайбе Юсеин. Единствената ни състезателка по борба, която има спечелена квота за Игрите в Токио, скъса кръстни връзки на коляното миналата година и претърпя операция през месец септември. Спортист номер 1 на България за 2018-та година пропусна световната Световната купа по борба, която се проведе през декември в Сърбия.

Очакваше се световната и двукратна европейска шампионка в категория до 62 кг. да се завърне най-рано през февруари на тепиха, но явно нейното възстановяване върви по-бързо от очакваното.

В състава, който се подготвя на Белмекен, са още: настоящите европейски шампиони – Миглена Селишка (до 50 кг.) и Мими Христова (до 65 кг.); Евелина Николова (сребърна медалистка в категория до 55 кг. от Европейското първенство през 2019 г.); Мария Оряшкова (шесткратна световна шампионка по самбо); София Георгиева (бронзова медалиста при 68-килограмовите от Европейските игри в Минск 2019 г.),  както и няколко от младите ни надежди.

Най-важните състезания за тази година са олимпийските квалификации и Игрите в Токио.

Първата квалификация ще се състои от 18 до 21 март в унгарската столица Будапеща. Вторият и последен шанс за спечелване на квоти за Олимпийските игри е квалификацията в София. Тя ще се проведе от 6 до 9 май. Олимпийският турнир в борбата ще се състои от 1 до 7 август.