Начало Борба Българка излиза за злато на Европейското, но за Азербайджан

Българка излиза за злато на Европейското, но за Азербайджан

Българка излиза за злато на Европейското, но за Азербайджан
0

България може да се гордее с още една състезателка на много високо ниво, която ще атакува злато на шампионата на Стария континент в Будапеща. Това е Елис Манолова.

Сестрата на националката Джанан Манолова от години се състезава за Азербайджан като на поредно състезание стига до битка за отличие – този път за титлата.

Манолова ще спори за златото в категория до 65 кг като ней противник там ще бъде Татяна Рижко от Украйна (настояща сребърна медалистка от последното Европейско първенство и носителка на Индивидуалната световна купа за 2020 година).

Елис, от своя страна, има една злато (2019) и две сребърни отличия (2018 и 2020) на шампионати на Стария континент. Тя е бронзова медалистка от Световното първенство по борба в Казахстан през 2019 година и трета от Индивидуалната световна купа за 2020 година.

Интересното е, че Манолова и Рижко вече се срещнаха на тепиха в Будапеща – в първата схватка в тази категория като тогава с успеха ликува украинката – със 7:0. Поради липсата на състезателки при 65-килограмовите се проведе регламентът „всеки срещу всеки“ и в крайна сметка двете стигнаха до финалната битка.

По пътя към златото Рижко отстрани българката София Георгиева с туш на полуфиналите. Днес Георгиева излиза за бронза в тази категория като нейна противничка там ще бъде Криста Инче от Румъния.