Начало Борба Страхотни Евелина и Тайбе на финали след победи с туш на Европейското
0

Страхотни Евелина и Тайбе на финали след победи с туш на Европейското

Страхотни Евелина и Тайбе на финали след победи с туш на Европейското
0

Евелина Николова (57 кг) и Тайбе Юсеин (62 кг) се изстреляха скоростно за финалите в своите категории на Европейското първенство по борба в Будапеща. Двете ни водещи състезателки в унгарската столица, бронзови медалистки от Олимпийските игри в Токио, тушираха съперничките си на полуфиналите.

Евелина Николова се справи 4 секунди преди края със съпротивата на Елвира Камалоглу. Националката ни триумфира над съперничката си от Турция, като успя да я захване отлично, повеждайки с 6:2 точки, но не изчака края на срещата, а я приключи малко преди нейния финал. В петък тя ще спори за златото срещу украинката Алина Акобая. Това е втори финал в кариерата на Евелина от Европейско първенство, като през 2019-та тя остана със сребро в Букурещ.

Още по-бързо се разви схватката на Тайбе Юсеин. Капитанът на националния ни отбор при жените отпусна едва 43 секунди на съперничката си от Полша Наталия Кубати. Родната звезда направи железен захват на противничката си и набързо постигна победа с 10:0 за участие на финалите. Тя ще срещне в спор за титлата представителката на Германия Луиза Ниемеш. Това е първи финал за Тайбе от 2019-а, когато ликува със златния медал.

За бронзово отличие ще се бори София Георгиева. В категория до 65 килограма тя загуби на полуфиналите с туш от украинката Тетяна Рижко. С шанс за отличие е и Юлияна Янева (72 кг), която бе издърпана до мач за трето място от туркинята Бусе Тосун.

София Георгиева и Стоян Петков, снимки: БФ БОРБА, Startphoto.bg