Начало Борба Евелина, Тайбе и София Георгиева на полуфинал в Будапеща
0

Евелина, Тайбе и София Георгиева на полуфинал в Будапеща

Евелина, Тайбе и София Георгиева на полуфинал в Будапеща
0

Три българки ще се борят днес на полуфиналите на Европейското първенство в Будапеща. Евелина Николова, Тайбе Юсеин и София Георгиева достигнаха до предпоследната фаза на шампионата на Стария континент.

Николова, която е бронзова медалистка от Олимпийските игри в Токио при 57-килограмовите, тушира унгарка по пътя си. Евелина срази представителката на домакините Тамара Долак след 12:1 точки и по-късно днес ще се изправи за място на финал срещу Елвира Камалоглу от Турция.

Капитанът на националния ни отбор по борба Тайбе Юсеин, около която се разразиха сериозни страсти в последните две седмици, също не срещна проблеми по пътя към полуфиналите. В категория до 62 килограма бронзовата от Токио елиминира туркинята Ягмур Чакмак с 9:0. Следващото й препятствие е полякинята Наталия Кубати.

Снимка: lap.bg

София Георгиева започна със загуба участието си при 65-килограмовите. Тя отстъпи в първия си мач на румънката Инче с 2:3 точки, но поради липса на повече участнички, схватките там са на турнирен принцип. Във втория си двубой българката победи с 11:0 Аслъ Тугчу (Турция) и така в следобедните часове ще се бори с украинката Тетяна Рижко за място на финал.

Снимка: Костадин Андонов

Юлияна Янева (72 кг) допусна поражение от Бусе Тосун (Турция) с 3:4 и ще чака съперничката й да я класира за мач за бронза. Дебютантката Ирена Бинкова (53 кг) загуби от унгарката Денеш и отпадна от Европейското първенство.

Припомняме, че тази вечер, след 19:00 часа Миглена Селишка ще атакува златен медал в категория до 50 килограма. Мария Оряшкова от своя страна ще се бори за бронза при 76-килограмовите.