Начало Борба Световен шампион по борба е спортист №1 на община Руен

Световен шампион по борба е спортист №1 на община Руен

Световен шампион по борба е спортист №1 на община Руен
0

Ердал Галип, който през 2021 година ликува със световната ученическа титла при 62-килограмовите в свободния стил, беше избран за „Споретист на годината“ на община Руен.

На семпла церемония кметът на общината – Исмаил Осман награди всички призьори с картини, грамоти и парични премии.

Младият талант, който е възпитаник на „Черноморец“ (Бургас), триумфира в категория до 62 кг в свободния стил след три убедителни победи на Световните ученически игри, провели си в Белград през септември. Галип даде само една точка на съперниците си, като на старта разгроми само за 53 секунди украинец с 12:1, после прегази и представител на домакините с 12:0, както и бразилец с безупречното 10:0.

През тази година борецът стигна и до среброто на Европейското първенство до 15 години, губейки в битката за златото от руснака Смаил Касаунов с 2:3 точки.

В последното си международно състезание, Галип спечели балканската титла в категория до 62 кг. Това се случи на първенството, провело се в през октомври в Гърция.

Талантът е откритие на дългогодишния треньор на СК по борба „Руен“ – Баязит Кемал. В момента Галип е част от спортното училище в Бургас – „Юрий Гагарин“.