Начало Борба Титла след четири победи с туш за 18-годишния Георги Иванов (СНИМКИ)

Титла след четири победи с туш за 18-годишния Георги Иванов (СНИМКИ)

Титла след четири победи с туш за 18-годишния Георги Иванов (СНИМКИ)
0

Истински фурор направи 18-годишният Георги Иванов на Държавното първенство по борба в свобдния стил. Сребърният медалист от Европейското първенство за кадети спечели републиканската титла при най-тежките (125 килограма) без да загуби точка. Той постигна убедителни четири поредни победи с туш.

Иванов, който преди година остана на крачка от първото място в националния шампионат, този път преодоля последователно Иван Кьосев, чеченецът с български паспорт Ислам Адизов, Айлин Ашим и във финала доминира и над Стоян Йорданов с 10:0. Младият ни талант, който впечатли присъстващите в столичната зала „София“, ще продължи да се състезава в отделните възрастови категории, макар да дава сериозна заявка при мъжете.

Във финалите на свободния стил нямаше изненада, като фаворитите се бориха за отличията. Мирослав Киров спечели очакваната с най-голям интерес битка в категория до 74 килограма срещу Михаил Георгиев с 3:1.

Най-оспорваната битка от финалите Киров срещу Георгиев (74 кг)

32-годишният Владимир Дубов отново отвя далеч по-младата си конкуренция и спечели златото при 65-килограмовите. Сребърен медалист от Световното първенство през 2013-та се качи в по-горна категория – до 65 килограма с амбиции да участва отново на Олимпийски игри, и с лекота стигна до титлата два успеха с туш (срещу Сашко Костадинов и Алиш Алиш), а в последната си среща надви Иван Стоянов с 11:0.

Владимир Дубов с титла и олимпийски мечти

Евелен Русев стигна до сребро при завръщането си на тепиха след 4-годишно наказание. Състезателят на Стара Загора не успя да се справи във финалната схватка срещу Джемал Али от ЦСКА при 86-килограмовите и отстъпи с 0:5.

Натурализираните у нас чеченци Ахмед Магамаев (92 кг) и Ахмед Батаев (97 кг) показаха класа и стигнаха до златните отличия. Батаев, който преди месец се завърна с бронз от Световната купа по борба в Сърбия, с лекота стигна до финала, където в началото се измъчи срещу Георги Димитров от НСА, но в крайна сметка демонстрира повече класа и спечели с 9:1. Другият руснак с наш паспорт Магамаев победи с туш (10:0) Божидар Тодоров и спечели приза за „Най-техничен състезател“ на първенството.

Магамаев (в червено трико) стана „Най-техничен състезател“ на Държавното.

Призът за „Най-резултатен състезател“ на първенството отиде при Октай Хасан, който стана шампион при 79-килограмовите с успех с 9:0 над Кирил Михов.

18-годишният Рухан Расим продължава с успехите си не само при юношите, но и при мъжете. Младокът защити титлата при 61-килограмовите от миналата година, а този път победи Виктор Тисов с 11:0. 

При най-леките до 57 кг националът Микяй Наим спечели без борба, след като съперникът му не излезе на тепиха.

Финалистите на Държавното по борба в свобдния стил. Снимки: БФ Борба, КОСТАДИН АНДОНОВ