Начало Борба Юлияна Янева: Най-после чух химна в моя чест

Юлияна Янева: Най-после чух химна в моя чест

Юлияна Янева: Най-после чух химна в моя чест
0

Юлияна Янева беше изключително щастлива след като спечели първи златен медал от голямо състезание при жените.

„На два пъти оставах на крачка от върха, но сега най-после чух химна в моя чест“, сподели шампионката след успеха си в интервю за сайта на Българската федерация по борба.

Припомняме, че младата Янева не остави шанс на противничките си в категория до 72 кг.. Тя записа победи над аржентинката Васкес (9:0 точки), Сузана Молнар от Словакия (7:2 точки) и над Бусе Тусун, световна шампионка до 23 г., във финала (5:2 точки).

Финалът с туркинята за мен премина със смесени чувства. Да, безспорно тя беше фаворитка, много по-титулувана е от мен, с повече опит при жените. И два-три часа преди срещата имах притеснения, дори страх дали ще се справя. Но непосредствено преди самия финал успях да се съвзема и мобилизирам. И за самата среща излязох напълно спокойна и уверена в себе си. А накрая някак сдържах радостта си. От една страна бях щастлива, че успя да победя много по-опитната от мен туркиня, но още по-щастлива бях от факта, че най-накрая продолях психологическата бариера и стигнах до златния медал. Тази титла за мен значи много. Тя е резултат от трудния път, който изминах дотук – много контузии, много лишения, много тренировки“, разкри Янева.

До момента в кариерата Юлияна Янева има два сребърни и два бронзови медала. На световното за девойки, прez 2017 година, тя печели среброто, а година по-късно става втора и на Европейското първенство за тази възраст.

Нейн треньор е легендата Серафим Бързаков. Оказва, се че двамата са решили в последния момент Янева да участва на Световната купа, а причината е „сверка на часовника“.

„Действително тази титла е много важна за нас и най-вече за Юлияна, всъщност тя беше на път да се откаже от борбата. В нея има много голям потенциал. Иска да постигне големи успехи в борбата и със своята борбеност, усърдност и постоянство, ето че ги постига. Много беше притеснена за финала, но й казах: Това е най-лесната среща, ти вече си си осигурила медала. Трябва да си спокойна. Финал се губи, когато си притеснен“, разкри Бързаков, който е двукратен световен и четири пъти европейски шампион.

През миналата година Янева стана пета на Световното първенство по борба, което се проведе Нур Султан, Казахстан. Точно преди състезанието тя къса кръстни връзки и буквално се бори „на един крак“, за да стигне до петото място. Следва операция и дълго възстановяване.

„Тя е човек с уникални качества – и морални, и волеви. Има толкова тежки операции, които й костват дълго възстановяване, и тя отново и отново се връща в залата. Преди си мислех, че талантът е на първо място, но сега за мен, за да постигнеш нещо – характерът е номер 1“, споделя Михаил Михов, който е дългогодишен треньор на Янева в Ямбол.

Следващата година обаче Янева ще сменя категорията, тъй като тази – до 72 кг. – не е неолимпийска. И ще преследва квота за игрите в Токио при 68-килограмовите.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.