Начало Бокс 18 години от „Гръмотевицата в Африка“ (ВИДЕО)

18 години от „Гръмотевицата в Африка“ (ВИДЕО)

18 години от „Гръмотевицата в Африка“ (ВИДЕО)
0

Днес, 22 април 2019-та, се навършват точно 18 години от една от най-големите изненади в професионалния бокс през новия век. През 2001 г. един срещу друг се изправят кралят на тежката дивизия – Ленъкс Люис (38-1-1) и Хасим Рахман (34-2-0). Общо взето Давид и Голиат.

Битката е наречена „Гръмотевица в Африка“, но едва ли някой си е представял каква гръмотевица ще се стовари от иначе ясното африканско небе. Двубоят се провежда в Бракпан, Южна Африка, а залогът в него са титлите на IBO, IBF и WBC в тежка категория, които са собственост на Люис.

През 2000-та година британецът е направил три успешни защити на коланите си и целия свят бленува само за един мач – Майк Тайсън срещу Ленъкс Люис. Никой не иска и да чува за нещо друго. „Железния“ Майк обаче получава три-месечно наказание заради открито наличие на марихуана в организма му и така жадувания сблъсък се отлага.

Вместо това, 35-годишният великобританец получава нареждане да се изправи срещу задължителния претендент Хасим Рахман. Без никакво съмнение, това е най-голямото предизвикателство в кариерата на 28-годишният американец, който досега не се е изправял срещу звяр от класата на Люис.

Това обаче няма никакво значение, защото в 5-ия рунд след няколко поредни леви прави от страна на Рахман, Люис е приклещен в ъгъла, където получава разтърсващ десен право в муцуната.

Шампионът се свлича на пода за стотни, а отброяването спира някъде около 9. Светът има нов шампион! Африканска гръмотевица поразява Люис, който до преди няколко седмици е бил на снимачната площадка за филма „Бандата на Оушън“.

Ето какво споделя „Лъвът“ за шокиращата си загуба:

„Мачът с Тайсън нямаше да се случи скоро, затова реших да дам на феновете си истински двубой. Не исках просто да се бия и срещата да приключи след два рунда. Също така исках да направя мач в Африка, защото Мохамед Али се беше бил в Африка. Аз съм световен шампион, трябва да се бия навсякъде.

Нямах си и представа обаче, че надморската височина в Бракпан е 1600 м.“, спомня си Люис.

Не бива да бъде пропускан фактът, че Рахман каца в Южна Африка близо месец преди битката, имайки на разположение повече от 25 дни за аклиматизация. От другата страна е Люис, който идва в ЮАР на 10-ти април. 12 дни се оказват крайно недостатъчни за шампиона и през първите 5 рунда той изглежда изтощен.

„Спомням си, че беше много странно. Пусках няколко удара и се запъхтявах. Осъзнах, че ще трябва да съм изключително търпелив, ако искам да спечеля. Но тогава той пласира един феноменален удар, а на пътя му се оказа брадичката ми“.

twitter.com

Проснатият Люис не знае на кой свят се намира, но това няма никакво значение, защото нищо вече не е същото. „Скалата“, както е прякорът на Рахман, е провъзгласен за нов световен шампион.

Разбира се, Ленъкс получава своя реванш 7 месеца по-късно , но този период от повече от половин година е изключително тежък за бившия шампион, защото Рахман упорито отказва да се срещне отново с „Лъвът“.

„Реваншът с Раман е най-сладкият ми мач. Той ми бягаше толкова много време. Говореше неща от рода „Съжалявам, че заради мен няма да видите Тайсън-Люис“. Но най-накрая се срещнахме за втори път и всичко си дойде на мястото“, казва британецът.

Реваншът е насрочен за 17-ти ноември, а мястото е Лас Вегас.  Отмъщението на Люис се стоварва в 4-ия рунд, когато Рахман бива нокаутиран, а след месец поразяващото му дясно кроше е обявено за нокаут на годината!

За съжаление на Люис обаче, мачът, който завинаги ще остане в златните страници на тежката дивизия е този в ЮАР, където „Африканската гръмотевица“ се стоварва върху нищо неподозиращия бъдещ член на Залата на Славата.