Начало Бокс Националите ни заминаха с високи амбиции за Европейското по бокс

Националите ни заминаха с високи амбиции за Европейското по бокс

Националите ни заминаха с високи амбиции за Европейското по бокс
0

Боксьорите от националните отбори на България за мъже и жени заминаха с високи амбиции за предстоящото европейско първенство в Белград. Шампионатът в сръбската столица започва в сряда, когато ще се проведе жребият, и ще продължи до 28 април. 

Предварителният състав на мъжкия национален отбор включва седем боксьори. Те са водени от треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров. 

„Много съм доволен от нивото, което момчетата показаха в хода на подготовката. Благодаря на президента на федерацията Красимир Инински за условията, които ни предостави. Правихме спаринги с Азербайджан, Мароко и Австрия, както и с някои от професионалните боксьори тук. Вярвам, че всеки от нашите момчета има сили да спечели медал в Белград. В състава ни се завръща Ергюнал Себахтин. Той се възстанови от контузията на ръката, макар травмата да не е напълно зараснала и може да се наложи още една операция в бъдеще време. Европейското първенство е много важно и по отношение квалификацията в Тайланд. Сега ще можем да видим на какво ниво сме и какво още трябва да изчистим в преследване на нови квоти следващия месец“, каза преди да заминат националите Жоел Арате.

Треньорите на женския ни тим – Борислав Георгиев и Роман Цветков, залагат на състав от шест състезателки. След дълго отсъствие заради контузия в отбора се завръща и бронзовата медалистка от световно първенство Севда Асенова. 

„Вярвам, че всяко едно от момичетата може да се върне с медал от Белград. Бяхме там за кратък лагер, направихме спаринги със сръбкини, хърватки, момичета от Молдова и Литва. Светлана Каменова игра със Сара Чиркович и Наталия Шадрина, които имат квоти за Париж, и ги надигра. Тя е в оптимална форма. Другите също се представиха добре. За жалост в предпоследния ден Аслъхан Мехмедова я удариха с глава, а Севда Асенова получи тежки удари в трупа и ребрата. Но общо взето са добре момичетата. Най-важно е да са свежи за Сърбия. Станимира беше болна и пропусна лагера, но съм сигурен, че вече в Белград ще бъде добре. Като я грабне атмосферата, ще покаже какво може. Всяка от тях е готова за медал. Силно се надявам всички да се върнат с медали, защото са опитни, тренират здраво и заслужават. Златислава Чуканова играе изключително сполучливо с Нина Радованович, даже не искаха да довършват спарингите. Венелина Поптолева също е супер. С оглед и наградния фонд конкуренцията ще бъде много сериозна. Но това е добре, защото ще си сверим часовниците преди квалификацията в Тайланд и Олимпийските игри“, каза от своя страна треньорът на жените Борислав Георгиев. 

Предварителен състав мъже:

Ергюнал Себахтин (48 кг), Ясен Радев (54 кг), Хавиер Ибаниес (57 кг), Радослав Росенов (60 кг), Рами Киуан (75 кг), Кристиян Николов (80 кг), Йордан Морехон (+92 кг)

Треньорски щаб: Жоел Арате, Александър Александров, Валентин Поптолев

Предварителен състав жени

Севда Асенова (48 кг), Златислава Чуканова (50 кг), Венелина Поптолева (52 кг), Станимира Петрова (54 кг), Светлана Каменова (57 кг), Аслъхан Мехмедова (60 кг)

Треньорски щаб: Борислав Георгиев, Роман Цветков.

тагове: