Начало Бокс 19 европейски медала за родния бокс през 2020-та

19 европейски медала за родния бокс през 2020-та

19 европейски медала за родния бокс през 2020-та
0

В тежката 2020 година, в която редица международни състезания бяха отменени заради пандемията, българският бокс се радва на 19 медала от европейски първенства. 13 от тях са от надпреварата за юноши и девойки до 16 години, което се проведе в София. Останалите 6 дойдоха от шампионата на Стария континент до 18 години в Будва, Черна гора.

„При мъжете и жените нямаше почти никакви състезания, но за сметка на това имаме успехи при подрастващите“, обобщи днес в Пресклуб „България“ генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев.

Старши треньорите на младежите и юношите състави – Борислав Бояджиев и Борислав Георгиев, също не спестиха похвалите.

С 8 състезатели, от които петима младежи и три девойки, нашите боксьори в Будва се класираха отборно на трето място с 6 медала (2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови). Пред нас бяха само отборите на Русия и Украйна, които бяха с пълни отбори по 20 състезатели. Две европейски титли завоювахме – при 52-килограмовите на Ясен Радев и Радослав Росенов до 60 кг.

През месец април 2021 г. в Полша ще се проведе Световното първенство. Дотогава подготовката няма да прекъсва, като през февруари е планиран съвместен лагер между България, Украйна, Молдова и Армения.

„Благодаря на федерацията и на Министерството на спорта за за осигурените условия за тренировки“, сподели Бояджиев.

Снимки: Пресклуб „България“

„Българският бокс е в подем“, смята наставникът на юношите Борислав Георгиев. Само с 19 дни подготовка младите надежди на ринга имат такъв безспорен успех, гордее се специалистът. Той е обнадежден, че догодина на Европейското първенство в Тбилиси, Грузия през юли, отново ще очакваме високи постижения, защото момчетата няма да прехвърлят възрастовата граница и така ядворото отбора при 16-годишните ще бъде запазено.

Шампионът в кат. 46 кг и най-добър боксьор на Европа – Кристиян Цветанов, сребърните медалисти Серги Владояну, Тони Сотиров и Кирил Борисов благодариха пред медиите на своите треньори  Борислав Георгиев и Роман Цветков. Общо нашите представители донесоха 1 златен, 4 сребърни и 8 бронзови медала.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.