Начало Бокс 20 години от последния танц на големия Роберто Дюран (ВИДЕО)

20 години от последния танц на големия Роберто Дюран (ВИДЕО)

20 години от последния танц на големия Роберто Дюран (ВИДЕО)
0

Датата 14-ти юли завинаги е запечатана в историята на бокса. И по точно 14-ти юли 2001 г.

Това е денят, в който един от най-великите боксьори на всички времена слага ръкавиците за последен път. Роберто Дюран излиза на дансинга за последен път преди точно 20 години.

По-малко от месец след отпразнуването на 50-ия си рожден ден, „Ръцете от камък“ се подготвя за двубой със стар противник – Хектор Камачо. Двамата вече се познават отлично, тъй като се бият за пръв път през 1996 г., когато „Мачо“ побеждава след спорно съдийско решение. Пет години по-късно е време за реванш.

Реванш, който обаче едва ли трябва да се състои. Както споменах по-рано, големият шампион от Панама е отпразнувал половин век на земята. Дюран буквално е умоляван от фенове и журналисти да се откаже от спорта, но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Роберто е пореден пример за спортист, който просто не знае кога да каже ‘край’. А как изобщо е възможно подобно нещо, когато целия ти съзнателен живот е минал в подготовки за мачове и състезания?

В бойните спортове тази прокоба е още по-голяма, защото всеки юмрук в лицето или черния дроб може да се окаже фатален. Не само когато си на 50… На тази възраст никой не би следвало да се боксира, без значение наградата или залога в мача.

Срещата се провежда в Денвър, САЩ. Покойният Камачо също не е първа младост по онова време. Американецът е на 39-годишна възраст и двубоят прилича повече на шоу, отколкото на първия мач от 1996-та.

Този път Камачо печели убедително, а от някогашното величие на Дюран са останали само спомени. Големият шампион няма нищо общо с човек, който само допреди 7-8 години все още е един от най-страховитите хора на планетата.

Въпреки че не е планирана за последна, именно това се оказва финалната среща на Дюран. Няколко месеца по-късно Роберто е участник в автомобилна катастрофа, която окончателно слага край на професионалната му кариера. Погледнато от гледна точка на времето човек би си помислил, че именно тази катастрофа е причината днес Дюран да е жив и да се радва на старините си.

Идол на няколко поколения, Дюран окачва ръкавиците завинаги, оставайки зад себе си една от най-славните кариери не само в „сладката наука“, но и в профи спорта като цяло. А за тези, които са имали късмета и привилегията да наблюдават някоя от срещите му на живо или дори по телевизията… късметлии сте!