Начало Бокс 35 години от „Златната вечер“ в „Медисън Скуеър Гардън“

35 години от „Златната вечер“ в „Медисън Скуеър Гардън“

35 години от „Златната вечер“ в „Медисън Скуеър Гардън“
0

Днес се навършват точно 35 години от може би най-великата вечер в историята на американския бокс.

Не, не става въпрос нито за Майк Тайсън, нито за Мохамед Али. Джо Фрейзър и Джордж Форман също са си почивали.

На 15-ти ноември 1984 г. своите първи професионални стъпки правят шестима олимпийски медалисти от Игрите в Лос Анджелис същата година, а организаторите кръщават събитието „Златна вечер“. Едва ли обаче някой си е давал сметка колко историческа за американския и световен бокс ще се окаже тази галавечер в легендарната „Медисън Скуеър Гардън“.

Няколко месеца по-рано, САЩ тотално доминира на боксовия турнир на Летните олимпийските игри в Лос Анджелис, печелейки 11 медала от 12 възможни категории. Очаквано надмощие, имайки предвид факта, че 14 държави (СССР, Куба, България и др.) бойкотират събитието и не вземат участие в него.

twitter.com

Ивендър Холифийлд, Пърнел Уитакър, Марк Бриланд, Мелдрик Тейлър, Върджил Хил и Тайръл Бигс са шестимата дебютанти, които за пръв път слагат ръкавиците на ръцете срещу заплащане.

Уитакър, Тейлър, Бриланд и Бигс грабват златото в „Ел Ей“, Хил завоюва сребро, а Холифийлд печели бронз.

twitter.com

Сега обаче идва време за поход към златото при професионалистите.

20-годишният Върджил Хил се изправя срещу Артур Райт (1-0), печелейки с технически нокаут във втория рунд. В последствие Хил печели световни титли в лека тежка и полутежка категория, завършвайки кариерата си с професионален актив от 51 победи и 7 загуби.

twitter.com

23-годишният Тайръл Бигс излиза срещу Майк Еванс (3-1-1) и стига до победата след единодушно решение. Прави още 14 поредни победи преди да се качи на един ринг с Майк Тайсън през 1987 г. и остава единственият от шестимата, който така и не успява да спечели световна титла. Оттегля се с актив от 30 победи и 10 загуби.

twitter.com

18-годишният Мелдрик Тейлър дебютира срещу Люк Лече (11-2-1). Побеждава чрез технически нокаут още в първия рунд. Прекратява професионалната си кариера с актив от 38 победи, 8 загуби и едно равенство, бидейки световен шампион в супер лека и полусредна категория.

twitter.com

21-годишният Марк Бриланд има за съперник Дуайт Уилиамс (7-1) в първия си профи сблъсък. Считан за един от най-надарените аматьори в историята на американския бокс, Бриланд печели с единодушно решение. По-късно става световен шампион в полусредна категория и се пенсионира с актив от 35 победи, 3 загуби и едно равенство. След края на активната си кариера се заема с треньорска дейност и до ден днешен е наставник на Дионтей Уайлдър.

twitter.com

22-годишният Ивендър Холифийлд се изправя срещу Лионел Биарм (9-1-2), побеждавайки го чрез единодушно решение. Превръща се в един от най-великите боксьори в цялата история на бокса – единственият абсолютен шампион в полутежка и тежка категория. Слага край на кариерата си през 2011-та, а активът му говори сам по себе си (44-10-2).

twitter.com

20-годишният пърнел Уитакър се качва на ринга с Фарейн Комю (11-0), приключвайки го за два рунда с технически нокаут. За съжаление, американецът почина през 2019 г., но легендата винаги ще се помни от феновете на бокса с феноменалната си игра в защита. Световен шампион в 4 различни дивизии и с актив от 40 победи, 4 загуби и 1 равен.

Снимка: БТА

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.