Начало Бокс 43 професионалисти ще се качат на боксовия ринг в Токио
0

43 професионалисти ще се качат на боксовия ринг в Токио

43 професионалисти ще се качат на боксовия ринг в Токио
0

43-има боксьори, от които 36 мъже и 7 жени, стъпвали на професионалния ринг, ще вземат участие на олимпийския турнир в Токио. Това показва справка на АР непосредствено преди старта на надпреварата в японската столица. Те са от 24 държави от 6 континента.

Общо 186 са записаните боксьори при мъжете на Олимпийските игри, което означава 19 процента от тях да имат професионален опит. При жените бройката е 100, или 7 процента.

Професионалните боксьори бяха допуснати за пръв път до олимпийския ринг на Игрите в Рио 2016. Тогава обаче само трима достигнаха до квоти и взеха участие в Бразилия, като не постигнаха значим успех.

Статистиката показва, че професионалистите в Токио нямат особено голям опит. 37 от тях са с три или по-малко мачове, като само шестима имат четири или повече двубои. Нито един от мъжете, които ще опитат да спечелят олимпийски медали през следващите две седмици, пък не е изиграл над 9 срещи на професионалния ринг. Това показва, че все пак олимпийският принцип до голяма степен се запазва, а сериозните имена от професионалната сцена не намират Игрите за особено притегателни.

Най-опитният боксьор при професионалистите, който ще участва в Токио, е камерунецът Уилфред Нценг (9-0), който участва в средна категория. При дамите обаче прави впечатление участието на французойката Мева Амадуш, която има 23 мача в лека категория (22-1), бившата световна шампионка на IBO в категория муха Нина Раданович (14-4) от Сърбия и на полякинята Каролина Кошевска (12-1) в полусредна категория.

Мева Амадуш е най-опитната професионална боксьорка, която ще участва в Токио