Начало Бокс Боксовите събития, с които ще запомним 2020-та (ВИДЕО)

Боксовите събития, с които ще запомним 2020-та (ВИДЕО)

Боксовите събития, с които ще запомним 2020-та (ВИДЕО)
0

Както всяка друга година и 2020-та си замина.

365 дни, които ще останат в историята на човечеството като годината на COVID-19. Световната пандемия спря и преобърна живота такъв, какъвто го познавахме.

Професионалният спорт пое тежки удари, а бойните спортове трябваше да отстъпят няколко крачки назад. Надяваме се засилката им да си е струвала и 2021 г. да ни донесе много емоции с любимите „екшън герои“.

Но и 2020-та имаше няколко мача, които няма как да не останат в златните страници на „сладката наука“.

Дионтей Уайлдър – Тайсън Фюри 2 (22.02.2020)

Годината започна ударно с реванша между световния шампион на WBC Дионтей Уайлдър и претендент номер едно Тайсън Фюри. Двамата се изправяха един срещу друг за втори път, след като преди 14 месеца първият им двубой завръши с несправдливо равенство. Този път арената бе преместена в Лас Вегас. Противно на всички очаквания, британският претендент показа съвсем различна игра и стратегия. „Краля на циганите“ не остави Уайлдър нито за миг, атакувайки го още от първия рунд. Нямаше и спомен от играта му през декември 2018-та. Тогава Фюри показа, че може да диктува случващото се на ринга от разстояние и да си прави каквото си поиска, но в крайна сметка попадна на деснячката на Уайлдър в 12-ия рунд. Веднага след изправянето си тогава, Фюри се втурна в атака и спечели остатъка от рунда. Така започна и втората част. С натиск и бой от близка дистанция. Тайсън демонстрира нагледно колко тежки могат да бъдат ударите му, пращайки съперника си в нокдаун на цели два пъти. Закономерното се случи в 7-та част, когато реферът Кени Бейлис прекрати двубоя след метната бяла кърпа от ъгъла на Уайлдър.

Василий Ломаченко – Теофимо Лопес (17.10.2020)

През октомври се случи едно от най-немислимите неща. Боксовият гений на име Василий Ломаченко най-накрая си намери майстора. И то по какъв начин. Украинецът се изправи срещу шампиона на IBF в лека категория – Теофимо Лопес. На хартия, Лома бе фаворит с малко. Срещу себе си европеецът имаше далеч по-неопитния американец, който обаче имаше предимството на сантиметрите. Ломаченко вече бе претърпял загуба в професионалната си кариера, но тя беше абсолютно нищо в сравнение с това, което му се случи в Лас Вегас. Той залагаше поясите на WBO и WBA „Super“ в лека категория, а победителят от срещата щеше да бъде провъзгласен за абсолютен шампион. И докато мнозинството от погледите бяха насочени към Ломаченко, шоуто бе открадната от 23-годишния Теофимо. Лопес се възползва чудесно от ръстовото си предимство и не спря да обработва именития си съперник. Двукратният олимпийки шампион проспа първата половина от двубоя, в която той пусна въпросително малко удари и пое поне тройно повече попадения. След изиграването на пълните 12 рунда, нямаше никакво съмнение, че на професора му бе изнесена запомняща се лекция от студента, който зае неговото място на върха на хранителната верига.

Антъни Джошуа – Кубрат Пулев (12.12.2020)

Искаме или не, няма как да не запомним изминалата годфина с мача на Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа. Нашенецът най-накрая се изправи срещу „Ей Джей“ след месеци на отлагания заради коронавирус пандемията и наложените рестрикции. 6 години след загубата си от Владимир Кличко, опитният софиянец отново имаше шанс да стъпи на най-високото стъпал в профи бокса. За съжаление, „Кобрата“ не бе достатъчно опасен, за да се противопостави на двукратния световен шампион от Великобритания. По-младият шампион бе прекалено пъргав и мощен за Пулев, който си бе взел поука от срещата си с Кличко. Тогава Кубрат се впусна в атака от първия гонг, но опитният украинец го приключи в петия рунд. Този път нашенецът се опита да стресира британската машина с левия си прав, но това не успя да притесни Джошуа. Шампионът успя да неутрализира и без това редките атаки на претендента и на свой ред пласираше леви прави в главата на българина, а не бива да подценяваме и левите ъперкъти, които на няколко пъти пратиха Пулев на земята. В крайна сметка всичко приключи в 9-ия рунд, когато неибзежното се случи – десен прав след пореден нокдаун изпрати „Кобрата“ на земята и реферът Дион Дуарте отброи до 10.