Начало Бокс Боксовите срещи, които бихме искали да видим през 2022 г. (Част II)

Боксовите срещи, които бихме искали да видим през 2022 г. (Част II)

Боксовите срещи, които бихме искали да видим през 2022 г. (Част II)
0

Новата 2022-ра тропа на вратата ни, а с нея идват и нови мечти на боксовите фенове по целия свят. Мечти, че през тази година най-накрая ще видим сблъсъсците между топ имената, за които мечатем от няколко години.

Порани една или друга причина (най-често причината е една и тя се казва ПАРИ), топ боксьорите на нашето време и промоутърите, които би следвало да се грижат за прогреса на кариерите им, не ни дадоха това, което искаме. Безсмилените мачове преобладават и ще бъде чисто залъгване ако решим, че от догодина нещата ще се променят.

Нищо обаче не ни пречи да се надяваме, че най-накрая ще видим елитните състезатели един срещу друг между въжетата. А не просто да говорят един за друг как единия го е страх, а другият да отвръща, че той е най-добрия до доказване на противното.

След като в Част I обърнахме внимание на три сблъсъка от най-горните категории, то сег е време за поглед и върху по-слаботелесните машини на ринга.

1. Теофимо Лопес – Васил Ломаченко 2

Тук има прекалено много въпроси, които така и не получиха отговори. Битката от края на 2020-та развенча мита за непобедимия Ломаченко, който въпреки че и тогава имаше загуба на сметката си, то поражението от Лопес дойде като гръм от ясно небе. Младият Лопес спечели благодарение на силна игра в първата половина на мача, докато второто полувреме бе изцяло за Лома. Прекалено равно и до ден днешен, за да изберем по-добрият боксьор.

Седмици след двубоя стана ясно, че Ломаченко е бил сериозно контузен, но въпреки това не се е отказал от мача. В спорт като бокса човек никога не е напълно здрав, така че това трудно може да е оправдание за ‘Матрицата“, който не изглеждаше на себе си в онази октомврийска вечер. Битката между двамата със сигурност можеше да е още по-звездна, ако Ломаченко бе в по-добро здравословно състояние.

Горчивият вкус тук остана от поведението на Лопес и отбора му, които упорито отказваха да дат реванш на именития си съперник. Теофимо и баща му откровенно не желаеха отново да се срещат с „Лома“ и наговориха куп глупости за това как са се дръжали с тях по време на преговорите и как сега и те ще се държат така. Колелото на живота обаче се завъртя и Лопес си изпати срещу Джордж Камбосос още в първата защита на световните си титли.

Реванш между двамата не само ще бъде гледан по целия свят, но и ще понапълни банковите им сметки. И двамата имат нещо за доказване. Ломаченко иска да си отмъсти и да покаже, че все още е най-опасният човек в леката дивизия. Лопес пък ще се завърне победоносно на бял кон с повторен успех на Васил и ще остави всякакви съмнения кой от двамата е по-заслужилият. За съжаление, такъв мач трудно ще бъде материализиран, тъй като Лопес иска да качва категория, а двамата имат и различни промоутъри.

2. Канело – Давид Бенавидес

Много хубаво не е на хубаво. Канело е на път да превърти играта прекалено млад, а това има и своите негативни последици. Мексиканската супер звезда все по-рядко и трудно ще успява да си намери качествени противници сред средните категории, а това означава, че парите ще намалеят. Алварес е наясно с това и именно това бе главната причина да се качи в полутежката категория и да се пробва за титла в пета различна дивизия.

Заслужено или не, Алварес отнесе и доста критики за това си решение. Мексиканецът разчисти супер средната дивизия, побеждавайки Калъм Смит, Било Джо Сондърс и Кейлъб Плант в рамките на по-малко от 12 месеца. Но при 76-килограмовите остана едно име, което се очертава като последния бос за рижавия гений. Говорим, разбира се, за Давид Бенавидес. Бившият двукратен световен шампион на WBC е неподебен и изгуби пояса заради неуредици извън ринга.

24-годишният Бенавидес има значително предимство във височината и разтега спрямо Канело. И ако същото можем да кажем за Смит, Сондърс и Плант, то имайте предвид, че Бенавидес е с приблизително 13 сантиметра по-висок и с 10 сантиметра по-дълги ръце. Бенавидес е със сантиметър по-висок и от Илунга Макабу, а при разтегът предимството отново е за американеца.

Но вместо не особено подвижния Макабу, Бенавидес лети по ринга и не стъпва на земята. Боксовите му умения също са неоспорими. Мнзоина американски боксьори и специалисит са заявявали, че гениалноста на Бенавидес се крие в несравнимото му умение да засреща и контрира по-ниските си съперници. Играта на Давид от заден крак е рядко срещата, защото досегашните му опоненти рядко са градили стратегията си първо от нападението.

Канело – Бенавидес ще даде отговор на въпроса наистина ли Алварес е най-добрият боксьор при 76-килограмовите, защото когато си провъзгласен за абсолютен шампион. то наистина би следвало да си победил всички най-добри в дивизията. ВСИЧКИ!

3. Ерол Епенс – Терънс Кроуфорд

youtube.com

2022-ра е последен шанс за най-желаната битка в полусредната дивизия от десетилетия насам. Безспорните номер 1А и 1Б при 67-килограмовите стриктно следват примера на водещите имена от тежката дивизия и вече трета поредна година се бият с всички останали, но не и помежду си.

Спес и Кроуфорд е най-жадуваният двубой на американския пазар, но това не е новина за никого. Двамата не спират с обидите и любезностите по социални мрежи и предавания, но на феновете сериозно им писна и дотегна. Битка от подобен калибър ще генерира феноменални приходи и за двамата, а победителят ще се къпе във вечна слава.

31-годишният Спенс трябваше да се бие с Мани Пакиао, но проблеми с окото го извадиха от срещата и честта да песнионира филипинеца се падна на Йорденис Угас. 34-годишният Кроуфорд пък изпрати в преждевременна пенсия един от най-обичаните боксьори в САЩ – Шон Портър, нанасяйки му първата и последна загуба преди финалния гонг.

И Кроуфорд, и Спенс се намират в пика на кариерите си, но в спорт като бокса това е много разтгеливо понятие. Днес си най-добрият, утре губиш и вече си никой. Примери за подобни стечения на обстоятеслтвата безброй. Различните им промоутърски къщи и финансови искания постоянно са сочени за причина номер 1 този мач да не се проведе. Но сега шампионъ на WBO вече не е под крилото на Боб Аръм и това може и да се окаже големият коз за осъществяването на този мач.

Спенс и Кроуфорд победиха всичко, което има за побеждаване и което се изправи срещу тях. С оттеглянето на Мани Пакиао, силите в дивизията се централизираха още повече. Никой не иска подгряващи срещи, елиминатори и т.нат. Най-хубавото нещо на така жадувания мега сблъсък между Флойд и Мани от 2015-та бе огромното му закъснение. Мач, който можеше да генерира космически проходи и който трябваше да се състои поне 4-5 години по-рано, разочарова абсолютно всички. Сега двамата американци са поели смело по същия път, който обаче ще свърши рязко, а отдолу ще има само една бездна и спомени от миналото.