Начало Бокс Босът на WBC обясни, защо прави разлика между Бивол и Бетербиев за руското им гражданство

Босът на WBC обясни, защо прави разлика между Бивол и Бетербиев за руското им гражданство

Босът на WBC обясни, защо прави разлика между Бивол и Бетербиев за руското им гражданство
0

Световният боксов съвет е една от най-големите спортни организации, които заявиха категорично, че ще изолират всички руски и беларуски състезатели, докато войната в Украйна не приключи. Две години по-късно Маурицио Сулайман държи на думата си, макар да има някои любопитни изключения. Едно от тях е свързано с Артур Бетербиев и проваления му мач за безспорната титла в полутежка категория с Дмитрий Бивол.

От една страна Бетербиев се ползва със симпатиите на WBC, тъй като е канадски гражданин, макар и да е роден в Русия. От друга Бивол е считан за персона нон грата в съвета, защото носи гордо руското знаме всеки път, когато излиза на ринга.

Той никога не е влизал в контакт с WBC, за да коментираме. Толкова е просто. Ако вярвам, че сме допуснали грешка и трябва да променим становището си, той трябва да се свърже с нас. Казвам съм го много пъти. При Бетербиев е коренно различна ситуация. Той живее в Канада от 15 години. Има паспорт, лицензът му е издаден в Канада. Децата му са родени в Канада. Там нещата са много по-различни“, каза Сулайман в интервю за Boxing Scene.

Той призовава Дмитрий Бивол за покаже документи, с които доказва, че не се състезава за родината си, а е избрал да го прави за друга страна, която не е замесена във войната. Ето тогава може да се мисли за специално разрешение за бокс под егидата на WBC.