Начало Бокс Днес Мохамед Али щеше да навърши 75 години
0

Днес Мохамед Али щеше да навърши 75 години

Днес Мохамед Али щеше да навърши 75 години
0

На 17 януари 2017 година спортната икона Касиус Клей – Мохамед Али – щеше да навърши 75-годишна възраст. Легендарният бивш световен шампион по бокс е считан от мнозина за най-великия за всички времена и смъртта му на 3 юни 2016-а потресе феновете му в цял свят.

В родния му Кентъки рожденият ден на Али ще бъде почетен с няколко различни събития, а в посветената на него зала „Али Център“ ще има празненства, следващи всички принципи, които боксьорът следваше приживе.

Една от активностите на знаменития ден ще включва доброволна благотворителна кампания, продължаваща 75 часа – в чест на 75-годишнината – като ще бъдат дарени и 20 нови велосипеди на дом за сираци.

Али дори в днешно време е недостижим в очите на любителите на бокса, а кариерата му се развива наистина шеметно – през 1960 година на Олимпийските игри в Рим той печели златен медал в тежката категория и съвсем скоро става професионалист.

През 1964 година вече е и световен шампион след победа над Сони Листън, а по време на тренировките за мача Али се запознава с Малкълм Екс и започва да следва пътя на исляма.

Али претърпява най-голямата криза в спорта, след като отказва да бъде включен в списъците на армията за войната във Виетнам. В резултат на това титлите му са отнети, а и професионалният му лиценз е прекратен за почти 3 години и половина.

В началото на 70-е Али стига апогея си, като не само си връща световната титла, но и я защитава в редица знаменити и иконични мачове срещу други гиганти в бокса като Джо Фрейзър, Кен Нортън, Лион Спинкс и най-вече Джордж Форман в Африка.

Извън спорта Али също е изключително активен с благотворителната си дейност, като снабдява семейства в Куба с така нужни лекарства по време на ембаргото, пътува до Ирак, за да помогне с освобождаването на 15-има заложници и създава собственоръчно в Аризона център в помощ на болните от синдрома на Паркинсон, от който и той самият страда.

Али е награден с президентския медал за свобода, както и медала за свобода на националния конституционен център. Касиус Клей е доказателство, че един човек може значително да помогне за положителна промяна не само в бокса и в спорта, а и в света като цяло./sportal

тагове:

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.