Начало Бокс Допинг-скандал беляза часовете преди битката между Бетербиев и Смит

Допинг-скандал беляза часовете преди битката между Бетербиев и Смит

Допинг-скандал беляза часовете преди битката между Бетербиев и Смит
0

Артур Бетербиев (19:0) и Калъм Смит (29:1) предстои да се боксират този уикенд за шампионските пояси в полутежка категория на IBF, WBC и WBO, но в часовете преди галата в Квебек назря допинг-скандал помежду им.

Първоначално от лагера на британеца тръгна слух, че руснакът се е провалил на тестовете срещу забранени вещества в началото на миналия месец, но инцидентът е бил потулен от VADA, предаде talkSPORT.

След това от асоциацията излязоха с позиция, че въпросните тестове са дали „а-типичен“ резултат. Това са резултати, които показват завишени нива на забранени вещества, но не доказват злоупотребата с такива, защото човешкото тяло е в състояние само да произвежда въпросните химикали. „А-типични“ резултати дори се срещат доста често и само дават основание на агентите да започнат по-интензивент цикъл на изследване. Случаят с Бетербиев е бил точно такъв – на 6 декември дава „а-типична“ проба, а при всички последвали тестове на 15 декември, 21 декември и 3 януари всички резултати са били отрицателни.

Шампионът на свой ред заяви, че това е просто част от плана на Смит, за да избегне срещата им или да го разконцентрира, но определи опитите за „жалки“, като припомни, че никога в кариерата си на аматьор или професионалист не е бил уличаван в употребата на стимуланти.

Артур Бетербиев и Калъм Смит ще се боксират на 13 януари в Канада.