Начало Бокс Емблематични техники на боксовите суперзвезди (част 1)

Емблематични техники на боксовите суперзвезди (част 1)

Емблематични техники на боксовите суперзвезди (част 1)
0

Някои от движенията и техниките, за които ще пишем в поредицата започваща днес, макар свързвани с имената на някои боксьори, всъщност предхождат тяхното време с много години. Просто те са ги усвоили и са ги докарали до едно ниво на съвършенство, което вкарва повечето хора в заблуда, че те са хрумвания на въпросните бойци.

„Черупка от Филаделфия“ – Флойд Мейуедър

Много са се опитали да използват същия гард, но „Мъни“ определено го е усвоил най-добре. Разчитайки за отбиване на ударите на противника си главно чрез рамото, Флойд има много добра видимост и винаги може да контрира с високо вдигнатата си дясна ръка.

Този тип защита се нарича „Philly shell“ като Philly e съкратено от Филаделфия. В превод – „Черупка от Филаделфия“. Методът е стар, колкото и самия спорт, но се счита, че боксьорите от Филаделфия са го усъвершенставли най-много. Мейуедър не е бил свалян нито веднъж в кариерата си и тази защита действа за него, но не бихме я препоръчали на начинаещи боксьори. Може да изглежда проста и ефектна, но всъщност е изключително трудна за усвояване и ще претърпите много страдание, ако решите да се учите от Instagram профила на „Мъни“.

„Торнадо“ ударът на Шугър Рей Леонард

На практика това изглежда леко абсурдна техника, типична по-скоро за комикс продукция, но затова Шугър Рей Леонард е толкова специален. Той използва „Торнадо“ удара си изключително точно и негова жертва са ставали почти всички противници, срещу които се е изправял. А списъкът с тях е наистина впечатляващ. Прилагаме видео с въпросния удар, нанесен върху Марвин Хаглър и Роберто Дюран. Преценете сами доколко е ефективен.

Разбърканото“ движение с крака на Мохамед Али

Краката на Али са оръжието, което печели повечето му битки. За своите 191 см. и почти 110кг. Али се движи с неподражаема лекота. А едно от запазените му движения е не само атрактивно за публиката, но и много объркващо за противника. На английски то се нарича „Shuffle“, което се превежда като „разбъркване или влачене на краката“. Не един или двама са попадали в клопката на светкавичните му стъпала.

Дясно кроше в тялото и десен ъперкът в главата – Майк Тайсън

Една от най-унищожителните комбинации виждали светлината на голямата боксова сцена. Силата на Тайсън е неуспорима, но много хора подценяват бързината и тайминга му. Запазената му марка от тези два удара е смесица от всички тези качества. Тя му е донесла няколко директни нокаута и е положила началото на края за много боксьори, които са се изправяли срещу него.