Начало Борба Бойни звезди на България с медали от узбекистански народни борби в Руен

Бойни звезди на България с медали от узбекистански народни борби в Руен

Бойни звезди на България с медали от узбекистански народни борби в Руен
0

Известни български бойци, сред които национали по борба и джудо, се пробваха на кураш (узбекистански народни борби). Турнирът се проведе в село Руен.

Бронзовата олимпийска медалистка по борба Евелина Николова, легендата ни в самбото Мария Оряшкова и младите ни надежда в джудото Божидар Темелков и Румен Радев бяха сред медалистите в битките. Те получиха парични премии от общия награден фонд, който бе 25 000 евро, както и традиционни узбекистански носии.

С шампионски титли се окичиха двамата джудисти, родом от Сливен – националът Божидар Темелков (73 кг) и Румен Радев (90 кг).

Евелина Николова направи впечатляващо представяне, като още първите две срещи спечели с чисти победи, а на финала отстъпи пред украинка и се окичи със сребро в категория до 63 кг.

Мария Оряшкова също стъпи на стълбичката в тежка категория над 63 кг. Шесткратната световна и десеткратна европейска шампионка по самбо и шампионка на България по борба грабна бронза.

„Беше интересно, различно – призна Евелина Николова, цитирана от сайта на БФ Борба. – А Мария много ми помогна, защото борбите кураш повече приличат на джудо – със захвати и хвърляния. След нейните напътствия и импровизирани тренировки успях да стигна до медала.“

В тежка категория сребро взе и Габриела Гигова.

Русенските борци Айлин Кудрет и Хюсеин Байрам стигнаха до бронза в тежка категория, както и Иван Стефанов, който е призьор от световни и европейски първенства за кадети по борба, джудо и самбо.

Всички медалисти получиха и премии, осигурени от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев. Шампионите взеха по 2500 евро от наградния фонд, „сребърните” си тръгнаха с по 1500 евро, а „бронзовите“ с по 500 евро.

Празникът в Руен продължи с народни борби, в които се включиха и много от бивши и настоящи борци, като Георги Вангелов, Радослав Великов.

В турнира участие взеха състезатели от над 10 държави, сред които Украйна Молдова, Узбекистан, Турция, Гърция и други.

Сред гостите на празника бяха президентът на федерацията по борба Христо Маринов, световната, трикратна европейска шампионка и бронзова олимпийска медалистка Тайбе Юсеин, както и бизнесменът Данаил Ганчев, един от спонсорите на федерацията по борба.