Начало Бокс Физическите трансформации на Усик, превърнали го (почти) в безспорен шампион в тежка категория

Физическите трансформации на Усик, превърнали го (почти) в безспорен шампион в тежка категория

Физическите трансформации на Усик, превърнали го (почти) в безспорен шампион в тежка категория
0

Олександър Усик е напът да се превърне в един от най-великите боксьори на своето време, благодарение на доминацията си в две теглови дивизии при професионалистите. Той има и олимпийско злато, след което покори полутежка категория, а накрая, противно на всеобщото мнение, завоюва четири от петте шампионски титли при най-тежките. За целта той мина през някои от най-удивителните физически трансформации, за да опровергае критиците и да премери сили с някои от най-добрите тежкоатлети в своя спорт. Нека заедно проверим развитието на украинеца в изминалите 4 години.

Последната му среща в полутежка категория бе срещу Тони Белю на 10 ноември 2018 г. Той нокаутира британеца пред собствената му публика в Манчестър, макар оценката на съдиите до осмия рунд да бе в полза на Белю. Изглеждаше, че Усик губи срещата в началните етапи на двубоя, но, както отдавна е известно, той развива играта си в реално време, за да отговори на стила, който му предлага опонента. Той на практика пенсионира един от най-добрите бойци на своето време и официално заяви, че ще се откаже от коланите си, за да преследва кариера в категория. на въпроса – как, той отговори много простичко – ще трябва да започна да ям повече.

Година по-късно Усик спазва заявката си и от 89,9 кг. срещу Тони Белю отчита най-високото си лично тегло в кариерата до онзи момента срещу Чаз Уитърспуун, когато кантарът показва 97,5 кг. Бившият вече безспорен шампион в полутежка категория видимо е увеличил мускулатурата си и в рамките на 7 рунда доказва, че не е изгубил и капка от боксовите си умения, за да нокаутира американеца в Чикаго на 12 октомври 2019 г. След това „Джентълмена“ обявява край на кариерата си и така скалповете за бъдещия двудивизионен шампион продължават да се трупат, но вече с нов магнитут.

Дерек Чисора в последствие решава, че може да стане човекът, който да сложи точка на шампионските амбиции на Олександър Усик и затова приема предизвикателството на 31 октомври 2020 г. Двамата се изправят един срещу друг на „Уембли Арена“ в Лондон за интерконтиненталната титла на WBO. Украинецът продължава да наддава килограми и вече е 98,5 кг. Насреща си обаче има звяр, който тежи внушителните 115,9 кг., така че редица анализатори предвиждат успех за „Войната“ с оглед мощта, с която разполага. Срещата обаче продължава пълните 12 рунда, а накрая съдиите Ян Кристенсен, Юри Копцев и Боб Уилямс отсъждат съответно 115:113, 115:113 и 117:112 все в полза на Олександър. Именно тогава заявката за величие става официална и WBO има своя задължителен претендент за пояса, който Антъни Джошуа брани успешно срещу Кубрат Пулев две месеца по-късно.

„Ей Джей“ няма друг избор, освен да даде шанс на Олександър Усик и двамата застават очи в очи на 25 септември 2021 г. пред препълнените трибуни на „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“ в Лондон. Светът е шокиран, защото, считаният за един от най-великите боксьори на всички времена, губи коланите си за втори път срещу един тотален аутсайдер. Украинецът бавно и методично обработва планината от мускули пред себе си, за да може накрая Виктор Фесечко, Хауърд Фостър и Стив Вейсфийлд да застанат единодушно на страната на претендента и световните титли от IBF, IBO, WBA и WBO официално имат своя нов притежател. Това става след поредния личен рекорд до момента от Усик от 100,4 кг.

Легендата за Джошуа вече е разклатена, а тази за Усик едва сега започва да се вихри едновременно в боксовите среди и из социалните мрежи. Двамата организират задължителния си реванш на 20 август 2022 г. в Саудитска Арабия. Там виждаме един тотално трансформиран „Ей Джей“, който се връща към обичайните си физически габарити, но подхожда много по-умно, като опитва да печели рундове, вместо да търси нокаута срещу видимо издръжливия си съперник. В даден момент дори изглежда така, че коланите ще се върнат обратно на кръста на британеца, но във втората половина от мача Усик отново е разгадал плана на съперника и стига до неединодушно съдийско решение след вота на Глен Фелдман (113:115), Виктор Фесечко (116:112) и Стив Грей (115:113). И, както вече може би се досещате, Олександър отново качва килограми, макар и минимално. Той се бие на 100,5 кг.

На 26 август тази година Олександър Усик предстои да се изправи срещу първия си задължителен претендент, откакто затвърди шампионския си статут. Той ще се боксира с Даниел Дубоа в Полша, след като дългоочакваният му мач за безспорната титла срещу Тайсън Фюри пропадна през пролетта. Слуховете са, че той отново е заложил на протеиновите шейкове, за да продължи да трупа мускулна маса и фактът, че се сменя съперникът му далеч не означава, че този процес е напът да спре. Все пак Дубоа поддържа средно тегло над 115 кг., тъй че разликата с велика Фюри няма да е особено голяма, макар рекордът на „Циганския крал“ да е 125,6 кг. от втория мач с Дионтей Уайлдър.

Ако един ден Олександър Усик приключи кариерата си на върха, то несъмнено ще бъде запомнен с умението си да се адаптира към вечно развиващия си бокс. Независимо дали метаморфозата е в следствие на специфичните качества на противниците или личната му амбиция за доминация в различните категории. Няма никакво съмнение, че украинецът е напът да бележи едно цяло поколение в любимия ни спорт.