Начало Бокс Фурор за Георги Стоянов на Европейското в София
0

Фурор за Георги Стоянов на Европейското в София

Фурор за Георги Стоянов на Европейското в София
0

Българският бокс продължава да трупа позитиви и медали от големи турнири. Минимум три медала бяха осигурени за страната след четвъртфиналната фаза днес на Европейското първенство за младежи и девойки, което се провежда в зала „София“ в столицата. Кирил Борисов (+92 кг), Георги Стоянов (86 кг) и Румяна Александрова (57 кг) се класираха за полуфиналите на шампионата и си гарантираха поне бронзови отличия.

Началото бе поставено от Кирил Борисов. При най-тежките той постигна драматичен, но заслужен успех с 3:2 съдийски гласа над представителя на Хърватия Лавро Павчеч. Двамата проведоха много равностойна битка, в която си поделиха надмощието след първите два рунда. Така третият се оказа решителен, а там Борисов показа повече желание и характер, за да надделее в съдийските карти. На 20 април Кирил ще боксира за място на финал срещу молдовеца Николай Бурдиуя.

April 18, 2022, София: Европейско първенство за младежи и девойки /ден V елиминации/ в зала София, Monday (Photo by БФБокс/Стартфото Bulgarian Boxing Federation/startphoto.bg 2022)

Във вечерната сесия Георги Стоянов (86 кг) срази по категоричен начин литовеца Томас Леманас. Българинът обра овациите на феновете в залата, като се класира за полуфиналите, след като не остави шанс на съперника си и след много точни и тежки попадения стигна до успех с 5:0 съдийски гласа. В сряда той ще боксира с Огюжан Тюрк (Турция) за място на финал.

Румяна Александрова (57 кг) пък донесе първия медал за девойките. Талантливата ни националка изигра страхотен мач със сръбкинята Дияна Милетич. Българката не започна добре и губеше след първия рунд, но постепенно напипа точния ритъм на срещата и обърна развоя за впечатляваща победа с 4:1 съдийски гласа. Така тя си осигури медал от шампионата и на 20 април ще се изправи срещу Лаура Яковлева (Латвия).

Другите ни четири участнички днес допуснаха поражения. Аут от турнира са Йелис Илязова (75 кг), Кристина Станева (54 кг), Люба Атанасова (48 кг) и Гергана Георгиева (+81 кг).

Във вторник на ринга ще се качат останалите български национали, които достигнаха до решителния етап на турнира.