Начало Бокс Гълъбите променили живота на Майк Тайсън

Гълъбите променили живота на Майк Тайсън

Гълъбите променили живота на Майк Тайсън
0

Животът на Майк Тайсън е публичен и за никой не е тайна, че той е преминал през победи, провали и трудни моменти. Близки до него хора са казвали, че в бившия боксьор е имало много омраза. Може би тя го е направила толкова свиреп на ринга. Когато Майк нанасяше удар, той сякаш искаше да убие противника.

Тъмнокожият боксьор подлуди публиката, но малцина се интересуваха от къде младото момче е събрало толкова гняв.

Като дете Тайсън преживява бедност и тормоз, а гълъбите се превръщат в негови основни приятели. Като ученик той се е качвал на покриви, където е разговарял с птиците. Израствайки Тайсън стана боксова звезда, но често се препъваше: беше в затвора, биеше жени и употребяваше наркотици. Самият Майк категорично се нарече „животно“ и дълго време се бореше с вътрешните си демони.

Детство

Тайсън имаше трудно детство. Той израства в гето. Роден е в Бруклин, а баща му Джими Къркпатрик ги напуска, когато Майк е само на две години. Фактът, че биологичният му баща е бил обикновен таксиметров шофьор, Тайсън научава много по-късно. Като дете Майк се гордееше, че е син на сводник. Лорна Смит, майката на Тайсън, е била проститутка и се е борила да издържа трите си деца. Семейството е живеело в ужасна бедност. Определено животът в гетото го е направил по-силен. 

Първи срещи с гълъбите

Един ден връстниците му разбрали, че Тайсън винаги ходи в гълъбарник и си говори с птици там. Тийнейджъри се качили на покрива и откраднали гълъбите. Когато се срещнали с Майк, един от крадците предизвикателно му показал птицата и наранил животното. Това беше повратен момент в живота на Тайсън, който за първи път участва в бой.

С възрастта Майк стана по-агресивен. Пристрасти се към алкохола и наркотиците, а полицията редовно арестува тийнейджъра за битка. Имаше само един човек, който предизвика топли чувства у Майк – неговият треньор Къс Д’Амато.

Мъжът научи Тайсън на бокс и го извади от престъпния живот на Бруклин. Д’Амато осинови 16-годишния Тайсън след смъртта на майка му. Боксьорът не забрави за гълъбите, в чийто полет често се взираше, седейки на покривите на Ню Йорк.

Веднъж заради гълъбите Тайсън дори се раздели с момиче. Тя не е харесвала хобито на боксьора с птици. Дотолкова, че тя сготви гълъб пред Майк и го изяде.

„Излизах с това момиче и тя ме попита защо се забърквам с тези птици. Тя грабна един от гълъбите, свари го във вряща вода и го изяде. Не можах да го преглътна, не беше правилно. Следователно тя вече не беше моята жена “, каза Майк.

„Когато имах пари, се превърнах в животно“, призна Тайсън по-късно.

Дори и в мрачните времена основната страст на боксьора, останали гълъбите. Птиците, които спасиха Майк от детски тормоз, отново му помогнаха да се бори с демоните.

Вероятно гълъбите са се превърнали за Тайсън в символ на чистота и мир. Това, от което е бил лишен от детството. Когато Майк се оттегли от бокса, той самият призна, че се страхува от този страшен човек, който се е криел под кожата му.

Минават години, Тайсън остарява, но все още обича гълъбите. Сега селската вила на Майк има отделна зона с клетки за птици. Той се грижи за тях и им купува най-доброто оборудване. Във всичките си домове Тайсън държи хиляди гълъби, като редовно попълва колекцията.

„Сега вече съм пенсиониран – няма повече битки и скандали. Живея в тихо предградие със семейството и децата си, като нормален човек. Но аз все още отглеждам гълъби. Те са с мен през целия ми живот – и когато бях бедно гладно момче, и когато станах световна знаменитост с много пари. Гълъбите са много интелигентни и лоялни същества. Сприятелиш ли се с гълъбите и никога няма да останеш сам”, казва Майк.

Птиците напомниха на Тайсън за светлата страна на душата му. Страна, която все още не беше осакатена и в която нямаше онази омраза, която пго прослави по целия свят.