Начало Бокс Горяна Стоева: Младежките Олимпийски Игри бяха сбъдната мечта

Горяна Стоева: Младежките Олимпийски Игри бяха сбъдната мечта

Горяна Стоева: Младежките Олимпийски Игри бяха сбъдната мечта
0

Boec.BG има за цел да ви запознава с български бойци, които прославят държавата ни надлъж и нашир.

Днешната ни героиня е 18-годишната Горяна Стоева от Хасково. За кратката си кариера между въжетата, Горяна вече има солидни отличия – сребро от Европейското в Турция през 2016 г. до 52 кг, злато от Европейското за девойки през 2017 г. до 51 кг, сребро от Европейското в Италия през 2018 г. до 51 кг и 4-то място на Младежките Олимпийски Игри в Буенос Айрес през 2018 г. до 51 кг.

Ето какво сподели пред екипът ни една от най-обещаващите български боксьорки.

Горяна, привет? Къде те намираме в момента?

В момента съм със семейството ми на село. Ще прекараме празниците с цялата рода.

 – Разкажи ни от колко време си въвлечена в бойните спортове и кой те насочи натам?

– От малка се занимавам с бойни спортове. На 7-годишна възраст започнах с карате, след около година и половина се прехвърлих в кикбокса, а през 2015-та открих голямата ми страст – бокса. Отдавна съм осъзнала колко важен и значим е спортът за мен. Чувството да се качиш на ринга, да искаш победата повече от всичко и да се бориш до самия край… Неописуемо е!

 – Кои според теб са най-важните качества, които трябва да притежава един боксьор?

– За мен най-важно е да имаш сърце и силна психика!

 – 2018-та бе натоварена откъм участия – с какво ще я запомниш?

– Ще я запомня със сребърния ми медал от Европейското и 4-то място на Младежките Олимпийски Игри. Участието ми в Буенос Айрес бе най-невероятното преживяване. Беше една сбъдната мечта.

 – А за какво не ти остана време през 2018-та?

-Не ми стигна времето за семейството и приятелите. Прекарах цялото лято по лагери и не можах да се подготвя пълноценно за училище. Всяка свободна минута прекарах да уча за изпитът ми по немски (в немска паралелка съм), но в крайна сметка положих усилия и взех максимален резултат на устната част C1.

 – От тук нататък какво следва в професионален и личен план?

-Предстои ми много важна година. Вече влизам при жените, но без значение колко трудно ще е, няма да се отказвам. Освен това завършвам гимназия и ще трябва да реша какво да следвам. 2019-та ще бъде завършекът на много важна част от живота ми – 5 години в езикова гимназия, множество републикански титли, последните ми постижения в кикбокса, 3 медала от европейски и участие на Младежките Олимпийски Игри. Дано да бъде хубав край и още по-хубаво начало!

 – Какво мислиш да следваш?

– Още не съм избистрила опциите си, но искам да уча криминалистика. Интересна ми е.

През 2020 г. са Олимпийските игри в Токио. Едва ли има по-подходящ човек за подготовката ти от Петър Лесов?
– Конкуренцията ще бъде много силна, но имам желание да се класирам, разбира се. Искам да използвам момента и да изкажа специални благодарности към Петър Лесов и всички, които винаги са ме подкрепяли и помагали в трудни моменти. Искам да благодаря също така и на личния ми треньор Людмил Димитров и на кикбоксов клуб „Тангра“ от Свиленград.
 – Какво си пожелаващ за новата 2019 г.?
 – Пожелавам си здраве за семейството ми, защото това е най-важното. Също така си пожелавам много успехи и позитивни емоции с истински хора около мен. На читателите на Boec.BG желая да прекарат весели празници с близките си и да бъдат щастливи и честити.