Начало Бокс Йосиф Панов: Боксът ми помогна да се интегрирам в обществото

Йосиф Панов: Боксът ми помогна да се интегрирам в обществото

Йосиф Панов: Боксът ми помогна да се интегрирам в обществото
0

На 9 години за пръв път стъпва в боксова зала, на 12 започва да тренира, на 17 приключва с аматьорския бокс, а на 22 вече е шампион на България в супер полусредна категория при професионалистите. Това е Йосиф Панов „Пепелянката“, роден на 14 април 1996 г. и смятан от мнозина за следващото голямо име в родния бокс, като през последните години неслучайно е поставян на трето място след братя Пулеви в боксовите класации.

Йосиф разказва за пътя от село Буковлък до галавечерта в зала „Арена Армеец“, когато завоюва титлата на България в супер полусредна категория срещу Стилиян „Still Kill” Костов, пред Юлиан Тодоров от Topnovini.bg.

Йосиф започва да тренира бокс в зала „Спартак“ в град Плевен, след като чува негови съученици да обсъждат трениворките и спорта. В началото „Пепелянката“ няма пари, за да стига до залата, но намира начин и започва редовно да посещава тренировките по бокс. Не след дълго е забелязан от Илиян Ангелов, под чието ръководство започва сериозно обучение. По онова време Илиян Ангелов е треньор на доста от плевенските боксови звезди, като под негово наставление са тренирали Румен Мотовски, Деян Петров „Котката“ и др.

Снимка: Юлиан Тодоров

Заедно с треньора Георги Тончев Йосиф започва да посещава аматьорски първенства и става 7 пъти шампион на България, 3 пъти участва и печели европейското първенство, а веднъж участва и на световен форум.

Панов споделя, че съдийството за аматьори в България го е ощетявало многократно.

Разказва за огромното меле, което настъпва, след като е ощетен на финала по време на републиканско първенство през 2013 година. Спомня си с тъга за случката, тъй като по онова време е капитан на националния боксов отбор и статистиката му сочи, че е изгубил едва 7 от 80 мача, но въпреки това съдиите свирят срещу него.

След края на мелето Йосиф получава забрана да участва в аматьорски боксови събития и така идва край на кариерата му при аматьорите, макар да е едва 17 годишен. Въпреки всички трудности треньорът на „Пепелянката“ Александър Владимиров остава плътно зад него и в следващите години изиграва ключова роля в развитието на младата боксова надежда.

През 2014 година Йосиф дебютира на професионалния ринг, макар сега да казва, че не е бил готов. В първите си два мача губи, като загубите идват от двама световни шампиони при юношите. От тогава до сега „Пепелянката“ „ухапва“ 17 бойци и печели 15 поредни срещи, като вече над 3 години не е губил мач.

Снимка: Юлиан Тодоров

Боксьорът благодари на всички, които са му помагали през годините и споделя, че в даден етап от кариера си не е имал финансова възможност да стига до залата, като тогава Александър Владимиров му подава ръка и започва да покрива пътните му разходи. За отношенията си с Александър Владимиров казва, че са специални и че той е човекът, който му е помогнал да се изгради като личност.

„Треньорът ме познава най-добре. Той е стратег и вижда слабите ми страни, като заедно работим върху тях и върху подобряването на силните ми качества. Александър не отпуска дисциплината дори за миг и се разбираме чудесно, точно както баща и син“, споделя с умиление „Пепелянката“. Спомня си, че е имало случаи, в които е тичал от дома си в село Буковлък до залата в Плевен и е изминавал над 6 км в едната посока.

За бокса казва, че му е помогнал да се впише в обществото и че благодарение на него хората го уважават.

„Боксът ми даде възможност да се интегрирам в обществото като личност, както и да сбъдвам мечтите си“.

„Честно да Ви призная много се възхищавам на всички добри спортисти, но най-много ме радва Канело Алварес“, отбеляза Панов и посочва характерa и силния му дух като причини за симпатията.

За пътя до върха Йосиф казва: „Рецептата е да си много упорит и никога да не се отказваш, дори когато губиш. Важно е да не се самозабравяш и да мечтаеш, както и да си дисциплиниран. Много е важно да имаш таланта да бъдеш шампион.“

Споделя, че на ден прекарва над 3 часа в залата, като първата му тренировка е сутрин от 10:00 часа, а втората започва в 16:00 часа. Свободното си време прекарва със съпругата си и дъщеря им, която е на годинка и е кръстена на Александър Владимиров.

„След 10 години се виждам като треньор в нашата боксова зала „Мизия 80“, в която успях да се реализирам“, казва за финал „Пепелянката“.

Източник: TOPNOVINI

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.