Начало Бокс Стойка Кръстева: Всеки иска да приключи кариерата си с олимпийски медал

Стойка Кръстева: Всеки иска да приключи кариерата си с олимпийски медал

Стойка Кръстева: Всеки иска да приключи кариерата си с олимпийски медал
0

Стойка Петрова – Кръстева е само на успех от олимпийската квота в категория до 51 кг. Една от най-успешните ни боксьорки се завърна на ринга тази година като до момента няма загуба – тя спечели държавната титла, а в Лондон, на олимпийскаа квалификация, тя записа две категорични победи –  над Екатерини Коцойоргопулу (Гърция) с 5:0 съдийски гласа и над французойката Василa Елхариди със същия резултат.

34-годишната ветеранка от Добрич има две европейски титли и два сребърни медала от световни първенства. Тя участва и на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Там за пръв път жени сложиха ръкавици на най- големия спортен форум. Кръстева разказа каква е атмосферата в Лондон и как се чувства пред „България днес“.

Стойка, това е първо международно състезание за вас от 2018-а. Имаше ли напрежение преди старта?

– Усетих лека тръпка в първия рунд. Радвам се, че първата ми съперничка не беше от най-силните, за да мога да вляза в турнира.

Защо решихте да се завърнете?

– Първото ми боксово състезание беше през април 2000 г. Натрупаха се доста лишения през годините и затова реших да се откажа. Започнах работа като треньор в „Локомотив“ (Сф). Президентът на клуба Боби Георгиев и шефът на федерацията Красимир Инински започнаха да ме навиват да се върна заедно с треньора на националния отбор Фикрет Ерджебов. Моят съпруг също ме подкрепи. Усилието беше колективно. Всеки спортист иска да приключи своята кариера с олимпийски медал. Затова поднових преди около седем месеца.

Кое е вашето предимство пред конкурентките?

– Опитът винаги е от голямо значение. За мен е важно не само да спечеля квота, а и да стигна колкото се може по-напред. Първите шест в класирането отиват в Токио. Но освен това се печелят точки за ранглистата. С тях може да бъда поставена в по-добра позиция в схемата за Олимпийските игри.

Как се отразява коронавирусът на състезанието?

– От това, което чуваме и четем, в България състоянието е много по-зле. Нашият хотел е на 10 минути от залата. Има и транспорт. На влизане има датчици за температурата и охрана. Навсякъде има дезинфектанти и бележки как трябва да вземаме мерки, но не са ни дали маски. Когато сме в тренировъчната зала, гледаме да се отделим в някой ъгъл. Да нямаме допирни точки с другите, но няма как да кажеш на някой да не те доближава. Публиката е малко и зрителите са изолирани от нас.

Легендарният треньор Ангел Ангелов пое женския национален отбор. Как се работи с него?

– Очарована съм от Ангелов. Наясно е, че няма как за толкова малко време, за да ни промени стила. Знае как с две изречения да каже подходящите неща. Усетих го още в първия ми мач. За мен е чест да работим заедно.