Начало Бокс Как една статия осуети битка на съветски боксьор с Тайсън
0

Как една статия осуети битка на съветски боксьор с Тайсън

Как една статия осуети битка на съветски боксьор с Тайсън
0

Легендарният Майк Тайсън можеше да претърпи първото си професионално поражение година по-рано, вместо в Токио срещу Джеймс „Бъстър“ Дъглас през 1990 година.

Легендарният съветски боксьор Александър Ягубкин, вече пенсионер, разказа: „Тайсън имаше късмет – не се срещнахме“. А вероятността за двубой беше наистина голяма.

Роденият в Донецк Ягубкин, както всички съветски боксьори, прекара кариерата си изключително на аматьорския ринг. През първата половина на 80-те години, освен победи в националните първенства, той става три пъти европейски шампион, два пъти носител на Световната купа и веднъж световен шампион в тежка категория. В колекцията му обаче няма олимпийски медали.

През 1980 г. той става абсолютен шампион на СССР, но е решено младият 19-годишен боксьор да не се включва в националния отбор за Олимпийските игри в Москва. Той не отиде на Олимпийските игри през 1984 г. в Лос Анджелис заради бойкота на Игрите на СССР, а в Сеул през 1988 г. не е взет заради конфликтите му с длъжностни лица.

През 1983 г. заминава за Еквадор, където му предлагат да „пробва“ местния боксьор Луис Кастило. Съветският спортист прави спаринг с латиноамериканеца от тежка категория, а също така провежда майсторски класове за боксьорите там. На Ягубкин е предложена битка с Кастило и се съгласява, а след това печели. За всичко това Ягубкин получава огромен хонорар от 400 000 долара, но боксьорът, осъзнавайки, че при пристигането в родината му тези пари ще му бъдат взети, решава да ги дари на жертвите от наводненията в Еквадор.

Това му действие се отразява в бъдеще. Решено е да бъде изгонен от националния отбор защото печели „само“ сребърен медал на Европейското първенство през 1987 година. Разочарован, че пропуска Олимпийските игри за трети пореден път, Якубкин завършва спортната си кариера в и отива в света на престъпността.

В родния си Донецк той пази престъпници, печелейки добри и лесни пари. Също така участва в различни войни на бандите.

Неочаквано обаче Ягубкин получава шанс да се завърне на ринга и то не просто да се завърне, а шанс да изпъкне пред целия свят. През 1989 г. промоутърът на безспорния световен шампион по бокс в тежка категория в професионалния Майк Тайсън Дон Кинг се опита да организира битка за своя боксьор в Токио срещу аматьорска боксова звезда и избира Ягубкин. За битката по договора Александър получава 1 милион долара.

Ягубкин започна да събира необходимите документи, за да може да пътува до Япония за битка, но в този момент се появява опустошителна статия в съветски вестник, озаглавена „Златна ръкавица под сребърен напръстник“, където е напомнено за престъпната му дейност. Този материал провал двубоя с Тайсън, тъй като Ягубкин не получава разрешение да пътува за Япония.

През последните години Ягубкин живее в Донецк. Живее зле, не получава пенсия, не се разделя с цигарите и алкохола. На 7 август 2013 г. в своята къща претърпява втори инфаркт, в резултат на който умира.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.