Начало Бокс Как Майк Тайсън си навлече гнева на цяла Бразилия заради Марадона

Как Майк Тайсън си навлече гнева на цяла Бразилия заради Марадона

Как Майк Тайсън си навлече гнева на цяла Бразилия заради Марадона
0

Няма никакво съмнение, че Майк Тайсън е една от най-противоречивите личности познати на човечеството в наши дни.

„Железния“ Майк е наричан „най-опасният човек на земята“, а боксовите му умения и успехи нямат нужда от коментар. Същото обаче може да бъде казано и за бурния му и често пъти скандален начин на живот извън ринга.

Майк винаги е бил мразен от едни и боготворен от други. Но така е, може би, с всички големи личности от близкото минало и настояще. Няма хора, които са обект на обич от всички.

И ако хиляди ненавиждат Тайсън заради скандалите в личния му живот и безотговорното му поведение, то милиони го обожават за приноса му към бокса и за това, в което Майк се превърна в последното десетилетие. 55-годишният американец издаде автобиография, която е бестселър, има свое ранчо за марихуана, водещ е на успешен подкаст, а освен това участва в редица касови филмови продукции през годините.

Голяма част от младото поколение знае Майк като актоьр, писател и водещ в YouTube, което говори достатъчно за това как някогашният звяр се промени в успешен бизнесмен, който се радва на спокойни старини. Освен… когато не се бие с Рой Джоунс-младши.

Това обаче не винаги е било така. По-възрастните си спомнят времената, в които Тайсън се забъркваше в неприятности, ако не през ден, то през седмица. Такъв е и случаят от 2005 г., когато само за миг Майк си навлече гнева на цяла 200-милионна Бразилия.

Футболните привърженици знаят, че малко са враждите в света, които могат да се мерят с тази между двата най-големи южноамерикански колоси – Бразилия и Аржентина. „Кариоки“ и „гаучоси“ откровено се ненавиждат и спора за това коя е по-голямата футболна сила с най-великите играчи едва ли някога ще бъде решен.

Едните имат Пеле, Гаринча, Зико и Роналдо, а другите винаги контрират с Марио Кемпес, Диего Марадона, Габриел Батистута и Лионел Меси. Именно покойният „Дон Диего“ е главно действащо лице в историята с Тайсън, макар и по косвен начин.

Близо 5 месеца след като е прекратил професионалната си кариера, Тайсън отива на посещение в бразилския град Сао Пауло, но неприятностите дебнат отвсякъде. Тайсън се натъква на местен фотограф, който моментално щраква няколко снимки на „Железния“, а това е всичко, от което Майк се нуждае. Бившият световен шампион “уж“ напада фотографът, чупейки и техниката му.

В резултат на това, Тайсън е привикан в едно от следствията в Сао Пауло, за да даде показания, а пред сградата са се струпали репортери, журналисти и фенове. И както винаги го е правил, Тайсън отново си навлича гнева на абсолютно всички около него.

А причината за това е облеклото му! Майк се появява с тениска на Диего Марадона, а освен това тя е и лично подписана от къдравия гений.

„Дон Диего“ лично връчва фланелката на Аржентина на Майк по-рано през годината, когато двамата участват в телевизионно предаване в Барселона, Испания.

Дни след това Майк се прибира обратно в САЩ, а обвинението остава в забвение. Едно нещо е сигурно обаче – подобна обида на футболна основа, и то в сърцето на Бразилия, със сигурост оставя „лош вкус“ в устата на много бразилци, които и до ден днешен трудно намират сили да простят на „Железния“.