Начало Бокс Кличко отново скочи на МОК и заяви: Русия е олимпийски шампион по престъпления срещу цивилни

Кличко отново скочи на МОК и заяви: Русия е олимпийски шампион по престъпления срещу цивилни

Кличко отново скочи на МОК и заяви: Русия е олимпийски шампион по престъпления срещу цивилни
0

Олимпийският шампион по бокс Владимир Кличко обвини Международния олимпийски комитет (МОК) и президента му Томас Бах в „предателство към олимпийската идея“ заради намерението да приемат отново спортисти от Русия и Беларус в международни спортни събития, съобщава агенция ДПА.

Украинецът Кличко коментира пред седмичното германско издание „Билд“, че опитът те отново да бъдат допуснати до състезания, включително на Игрите в Париж през 2024 година, е грешна политика.

Бах трябва да бъде внимателен и да не се превърне в съучастник в жестоката война на Владимир Путин със своето решение“, заяви Владимир Кличко.

Бившият шампион в тежка категория на професионалния бокс спечели титлата на Олимпиадата в Атланта през 1996 година по време на кариерата си в аматьорския бокс. Неговият брат Виталий Кличко също бе световен шампион, а сега е кмет на украинската столица Киев.

Владимир Кличко заяви още, че МОК не може да толерира факта, че Путин използва изображенията на руски атлети на Олимпиада за своята пропаганда, а Бах трябва да „заеме позиция за свободния свят и свободата на хората“.

Владимир Кличко към Томас Бах: Не допускай Русия на Олимпиадата или историята ще те съди! (ВИДЕО)

Спортистите от Русия и Беларус получиха забрана да се състезават в повечето големи спортни събития от началото на руската инвазия в Украйна преди почти година. В момента МОК обмисля връщането на тези спортисти, които не подкрепят активно войната, с позицията, че никой не трябва да бъде дискриминиран заради своята националност.

Но Кличко смята, че спортистите защитават своите страни и политики и някои също са подкрепили войната.

Това е лудост. Днес руснаците са олимпийски шампиони по престъпления срещу цивилни. Тези спортисти не трябва да се състезават на Олимпийски игри докато войната продължава и украинци биват убивани“, заяви той.

Срещу плановете на МОК има опозиция от няколко страни, а Кличко каза, че би подкрепил украински бойкот на Игрите в Париж, ако руснаци и беларуси получат правото да се състезават, въпреки че МОК твърдо отхвърли заплахата.

Тези думи на МОК звучат като предателство към олимпийската идея. Трябва да се защитава развитието и напредъка, а не пропагандата, унищожението и геноцидът. Бих подкрепил бойкот и се надявам и други нации също да заемат позиция в този случай“, коментира още Владимир Кличко.

тагове: