Начало Бокс Кличко с призив за радикални промени в аматьорския бокс (ВИДЕО)

Кличко с призив за радикални промени в аматьорския бокс (ВИДЕО)

Кличко с призив за радикални промени в аматьорския бокс (ВИДЕО)
0

Бившият световен шампион в тежка категория и едно от най-големите имена в историята на бокса – Владимир Кличко, агитира за смяната на AIBA (Международна асоциация по бокс за аматьори) с WBA (Световна боксова асоциация) като тялото, което да регулира и да организира аматьорския бокс и бъдещето му на олимпийските игри.

Това се случва в може би един от най-мрачните периоди за аматьорския бокс, който е застрашен от изваждане от игрите в Токио през 2020 г.

Ако това стане, това ще бъдат първите игри от 1912 г. без бокс, когато Швеция е домакин на събитието и боксът тогава още не е бил легален спорт в скандинавската държава.

МОК (Международния олимпийски комитет) заплаши AIBA, че ако Гафур Рахимов бъде избран за президент на аматьорската асоциация, то спортът може да загуби акредитацията за следващите летни олимпийски игри.

Преди повече от месец узбекистанецът Гафур Рахимов бе обвинен от Министерството на финансите на САЩ като престъпник номер едно на Узбекистан и в търговия с хероин.

Въпреки това Рахимов бе избран на поста на заседанието на AIBA в Москва, което бе съпроводено с множество скандали.

Кличко, който има златен медал от игрите в Аатланта през 1996 г., настоява за смяна на системата и най-вече смяна на управленченския орган.

„За пръв път в историята на бокса се случи най-лошото. Трябват ни комбинирани усилия, за да запазим мечтите на атлетите, които искат да се състезават в следващите олимпийски игри. Боксът е в опасност от отнемане на олимпийския си лиценз заради дисфункцията на управляващите.

Призовавам националните федерации по света да започнат съвместна работа с пионерите на бокса – WBA.

Също така моля МОК да счита WBA за организацията, която ще централизира спорта и ще продължи да подобрява и защитава интересите на атлетите и феновете.

Надявам се, че на предстоящото събрание на МОК, именно Световната боксова асоциация ще получи олимпийски лиценз, благодарение на който, ще представлява спорта ни на предстоящите летни олимпийски игри“, заяви по-малкият брат на Виталий Кличко.

Бъдещето на AIBA и на бокса ще стане ясно на 30 ноември и 1 декември, когато е следващото заседание на Международния олимпийски комитет.