Начало Бокс Крауфорд – Спенс въпрос на часове

Крауфорд – Спенс въпрос на часове

Крауфорд – Спенс въпрос на часове
0

Терънс „Бъд“ Крауфорд и Ерол „Истината“ Спенс са на крачка от затваряне на сделката за големия им двубой. Единствено датата и финалните щрихи предстоят да се изяснят, но от дузина достоверни източници излиза информация, че локацията ще е Вегас, а денят ще е през ноември.

Това ще е безспорно една от най-големите битки не само за 2022г., но има потенциала да остави трайна следа в историята на спорта. Двамата са корованите крале на полутежка категория, а Крауфорд ще получи уникалния шанс да е първият безспорен шампион в ерата на четирите колана в две категории.

Бъд спечели пояса на WBO в лека категория и го защити два пъти, а след това се зае със суперлека. Още в първия си мач той отново взе титлата на WBO. Без да забавя ход той помете конкуренцията и само за седем срещи беше събрал четирите пояса на федерациите, плюс този на RING. Спринтът му го изпрати на челните позиции на Pound-for-pound класацията. Така се стигна и до акустирането му в полусредна, където се подвизава до ден днешен, разбира се със злато на рамото си. Той държи пояса на WBO от 2018г. и го е защитил пет пъти срещу имена като Хосе Бенавидез, Кел Брук, Амир Хан и последно – Шон Портър.

За разлика от Крауфорд, Спенс записва по-значимите си мачове единствено в полусредна категория, където започва царуването си през 2017г., пътувайки до Англия за да детронира шампиона на IBF Кел Брук. И двамата имаха своите моменти, но силата и техниката на Спенс надделяха. Брук падна на едно коляно и се отказа след като претърпя счупена на няколко места скула, която затвори лявото му око.

„Той дойде до Америка за да вземе титлата, сега аз дойдох до Англия за да я върна обратно.“

След три успешни защити, последната от които срещу Майки Гарсия, „Истината“ се изправи срещу шампиона на WBC Щон Портър. С разделено съдийско решение в равностоен двубой, Спенс взе малка преднина и така се окичи с втори колан.

Дани Гарсия беше следващият му противник, който отново беше победен със съдийско решение, този път единодушно. И тази година дойде едно от най-добрите представяния в кариерата му срещу кубинеца Йорденис Угас, който държеше колана на WBA. С изключение на един малък проблем с гумата на „Истината“ в шести рунд, който едва не му коства нокдаун, той контролираше действието и методически разруши защитата на Угас като скулата на кубинеца поддаде и мачът беше прекратен в 10-и рунд.

Крауфорд както и Спенс са с обратен гард, но Бъд е считан за един от най-добрите боксьори, които играят еднакво добре от десен и ляв гард, така че освен със силата си, двамата предстои да ни изненадат и с завидна техника.

А относно ранните прогнози, можем да чуем какво имат да кажат Кел Брук и Шон Портър – двамата бойци, които се боксираха с Крауфорд и Спенс. И двамата са на мнение, че Крауфорд ще победи.

„Спенс ме победи в моята игра.“ каза Портър. „А Крауфорд ме победи в неговата игра. При него нямаше друг вариант. Със сигурност ни чака експлозивна битка!“

Освен безспорния статут в категорията, Бъд и „Истината“ ще се боксират и за първата позиция в Pound-for-pound класациите.